Millionsvindel i restaurantbransjen

I fjor svindlet restauranter i Oslo staten for 26,3 millioner kroner. For en uregistrert restaurant er det lett å drive skattesvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beløpet inkluderer merverdiavgift og er den totale omsetningen fra 24 saker hvor det ble oppdaget svart omsetning og regnskapsovertredelse. I tillegg hadde Oslo fylkesskattekontor 65 saker hvor regnskapsovertredelsen bl.a besto av mangelfull kassaoppgjørsbok, manglende kassarull eller feil på varetellingslistene.

- Da vi utførte en etterkontroll på disse sakene, hadde bare 50 prosent av dem som hadde fått regnskapspålegg, etterkommet påleggene, sier prosjektleder ved fylkesskattekontoret, Siv Mørkassel.

Lett svindel

Trond Aas, avdelingssjef ved fylkesskattekontoret, understreker at det finnes mange seriøse restauranter i Oslo.

- Men, i tillegg har vi også et uforholdsmessig stort antall useriøse. Her er det både dårlig regnskapsstandard og mangelfull dokumentasjon av omsetningen, sier han.

- Er det lett å drive med skattesvindel i denne bransjen?

- Hvis man bare skal drive en virksomhet kortsiktig, kan det være relativt enkelt å holde omsetningen utenfor regnskapet, sier Aas. Dette er fordi det tar litt tid før det offentlige reagerer.

Dersom virksomheten ikke er registrert på noen måte, er det ingen som oppdager svindelen før kontrollmyndighetene kommer på døra.

Ikke registrert

En annen måte å finne uregistrerte virksomheter på, er å sjekke om de har en skjenkebevilling fra næringsetaten.

- Denne kan nemlig fås før man i det hele tatt er registrert noe sted, sier Mørkassel.

Totalt sett fant de sju restauranter i 2001 som ikke var registrert i momsmanntallet.

Oslo politidistrikt satser nå på å komme kriminaliteten i restaurantbransjen til livs gjennom en storstilt aksjon der de fleste avdelinger innen politiet samarbeider. Også kommunale etater deltar.