Millionsvindel ryster EU-kommisjonen

Millionskandalen i EUs utdanningsprosjekt Leonardo ryster den mektige EU-kommisjonen. Norge bidrar til det skandalerammende prosjektet med 19,5 millioner årlig gjennom EØS-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Falske kontrakter, bedragerier og kameraderi. Det er hovedingrendiensene i en hemmeligstemplet rapport som nå truer den mektige EU-kommisjonen i Brüssel. EUs store utdanningsprosjekt har blitt en real hodepine for byråkratene i Brüssel.

Anklagelisten er lang:

Prosjektets sjef, som i utgangspunktet har en netto månedslønn på 80 000, ansatte sin egen kone som sjef for personal- og administrasjon, til tross for at hun ikke har noen relevant utdannelse. Hennes nettolønn ble satt til 50 000 i måneden. Parets kommende svigerdatter måtte greie seg med «bare» 35 000 i sin stilling.

Slett styring av innleide konsulenter. En engelsk adelsmann som ble hyret inn for 25 000 kroner dagen leverte en rapport som viste seg å være en fotokopi av et foredrag han hadde holdt tidligere. Fast ansatte har startet egne selskap og gitt oppdrag til seg selv.

Ledende tjenestemenn har fått tvilsomme lån på opptil flere hundre tusen kroner. En annen topp-byråkrat skrev ut sjekker til seg selv for 350 000 kroner.

I tillegg mener revisorene i EUs eget kontrollorgan å kunne fastslå at prosjektadministrasjonen har brutt en rekke skatte- og avgiftsregler og at mange av de ansatte ikke har den nødvendige kompetanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer