Millionsvindel ryster EU-kommisjonen

Millionskandalen i EUs utdanningsprosjekt Leonardo ryster den mektige EU-kommisjonen. Norge bidrar til det skandalerammende prosjektet med 19,5 millioner årlig gjennom EØS-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falske kontrakter, bedragerier og kameraderi. Det er hovedingrendiensene i en hemmeligstemplet rapport som nå truer den mektige EU-kommisjonen i Brüssel. EUs store utdanningsprosjekt har blitt en real hodepine for byråkratene i Brüssel.

Anklagelisten er lang:

Prosjektets sjef, som i utgangspunktet har en netto månedslønn på 80 000, ansatte sin egen kone som sjef for personal- og administrasjon, til tross for at hun ikke har noen relevant utdannelse. Hennes nettolønn ble satt til 50 000 i måneden. Parets kommende svigerdatter måtte greie seg med «bare» 35 000 i sin stilling.

Slett styring av innleide konsulenter. En engelsk adelsmann som ble hyret inn for 25 000 kroner dagen leverte en rapport som viste seg å være en fotokopi av et foredrag han hadde holdt tidligere. Fast ansatte har startet egne selskap og gitt oppdrag til seg selv.

Ledende tjenestemenn har fått tvilsomme lån på opptil flere hundre tusen kroner. En annen topp-byråkrat skrev ut sjekker til seg selv for 350 000 kroner.

I tillegg mener revisorene i EUs eget kontrollorgan å kunne fastslå at prosjektadministrasjonen har brutt en rekke skatte- og avgiftsregler og at mange av de ansatte ikke har den nødvendige kompetanse.

Men EU-kommisjonen valgte å ignorere den hemmeligstemplede skandalerapporten, og gikk inn for å bevilge ytterligere 25 milliarder kroner til prosjektet, skriver Expressen. En av kommisjonens byråkrater, Paul van Buitinen, bestemte seg derfor for å sende rapporten videre til EUs eneste folkevalgte organ, EU-parlamentet. Dermed ble han prompte permittert med halv lønn av finnen Erkki Liikanen, EU-kommisjonens budsjettansvarlige.

- Vi har fått rimelig igjen

- Vi kjenner til at det foregår en granskning i EU, sier ekspedisjonssjef Håkon Bjørnes i Kirke-, utdannings- og forskningdepartementet til Dagbladet.

Norge bidrar årlig med ca. 17 millioner i Leonardos prosjektkasse. I tillegg kommer bevilgninger på 2,5 millioner kroner til prosjektadministrasjonen i Brüssel og 4,5 millioner kroner til administrasjon av programmet i Norge.

- Så vidt vi vet gjelder det ikke forhold som berører de norske prosjektene i Leonardo. Men granskningen kan jo føre til forsinkelser i saksbehandlingen, og det vil kunne føre til utsettelser, også for norske deltagere.

Men Bjørnes tror neppe Norge kommer til å gjøre noe stort nummer ut av saken.

- Det er usikkert om hvorvidt penger har forsvunnet her. Vi har ingen grunn til å være misfornøyd. Det dreier seg jo stort sett om forfordeling, og Norge har fått rimelig igjen for sin innsats i Leonardo.

EU-parlamentet derimot kommer nok til å lage et nummer ut av saken. Leonardo-saken er nemlig ikke den eneste skandalen som ble avdekket i den årlige revideringen av EUs pengebruk. Etter at de folkevalgte i nylig nektet å godkjenne unionens regnskap går det nå mot et mistillitsvotum i neste uke. Dermed kan samtlige 20 EU-kommisærer få sparken. En av de folkevalgte har sågar gått til det skritt å politianmelde kommisjonen for svindel.

Kommisjonens president Jaques Santer har uttalt at kommisjonen kun kommer til å gå av hvis votumet får det nødvendige 2/3-flertall. Blir det bare blir vanlig flertall for mistillit mot EUs «regjering» vil den fortsette. Da kan det bli aktuelt med mistillitsvotum mot enkeltmedlemmer i parlamentet av kommisjonen, og da ligger Leonardo-ansvarlig Edith Cresson og flere av hennes kolleger tynt an.