Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliontilbud til norsk data-ungdom

Norske 20-åringer, ofte uten utdannelse, lokkes med millionlønninger i amerikansk dataspillindustri. - Vi har problemer med å holde på de unge talentene, sier direktør i Funcom, André Backen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Backen er direktør i Nordens største dataspillprodusent. Han er oppgitt over at en del av de dyktigste medarbeiderne forsvinner til utlandet.

- Disse talentene burde fått mulighet til å jobbe i Norge. De betyr enormt mye for utviklingen av bedriften. Før den nye opsjonsordningen kunne vi gi våre ansatte medeierskap i bedriften, slik at de fikk betalt for sitt talent. Dette har vi ikke lov til i dag. Resultatet er at de starter for seg selv, eller kjøpes opp av megakonsern i utlandet, sier André Backen.

Slutter

Funcom har opplevd at de aller beste forsvinner fra Norge.

- Utenlandske bedrifter utnytter situasjonen i Norge til å sikre seg disse verdifulle personene. Fem av mine tidligere ansatte har startet et eget selskap fordi de ville ha medeierskap. Resultatet av denne utviklingen blir sannsynligvis at vi får mange små bedrifter i Norge, men ingen store som kan rydde vei, sier Backen.
Han får støtte av direktør i New Media Multimedia ASA, Erling Maartmann-Moe.

- Små bedrifter har ikke en sjanse til å konkurrere med de store på lønn. Vi er avhengig av å knytte arbeidskraft til oss gjennom lojalitetsbånd. Ved å gi de ansatte en eierandel i bedriften, uten at de skattes i hjel, får de noe igjen for innsatsen. Med den opsjonsordningen som eksisterer, gis det ikke grobunn i det hele tatt. Man kan glemme hele IT-Fornebu-prosjektet hvis det ikke kommer nye regler inn i bildet. Et IT-Fornebu som sluker små bedrifter i stedet for å stimulere dem til å vokse selv, har ingen hensikt, mener Maartmann-Moe.

Han har opplevd at ansatte har fått tilbud om lønninger opp mot 900000 kroner hvis de reiser til USA.

Også forskningsmiljøene får problemer med å konkurrere.

Gigantlønninger

- Studentene som utdanner seg innen IT, får som regel flere gode jobbtilbud før de har begynt på hovedfaget. Det er en enorm etterspørsel overalt i bransjen. Vi som arbeider med forskningsprosjekter har problemer med å få tak i folk fordi vi ikke kan konkurrere på lønn, sier Morten Søby ved Universitetet i Oslo. Han er prosjektleder for Forsknings- og kompetansenettverk for IT i utdanning.

De unge programmererne i dataspillindustrien regnes som de dyktigste og mest kreative på det norske markedet. 20-åringene lokkes til USA av lønninger i millionklassen.
- Vi bør få samme vilkår som finnes ellers i de landene vi konkurrerer mot, et opsjonssystem uten statlige bremseklosser. Jeg er en av dem som misliker at direktører tar ut milliongevinster hvert år, men i dette tilfellet er det snakk om å redde en næring med et enormt vekstpotensiale, mener André Backen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!