Millionverdier rasert etter politiaksjon i Brasil

Tok arrest i verdiene til norske forretningsmenn.

I HUSARREST: Trygve Kris tiansen sitter fortsatt i husarrest i
Brasil. Han er anklaget for hvitvasking for B-gjengen.
I HUSARREST: Trygve Kris tiansen sitter fortsatt i husarrest i Brasil. Han er anklaget for hvitvasking for B-gjengen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): For to år siden styrte trønderen Trygve Kristiansen et forretningsimperium i Brasil. 9. mai 2007 glemmer han aldri.

Da aksjonerte 230 politimenn i Natal i Brasil og 110 polititjenestemenn i Norge. I tidenes aksjon mot gjengkriminalitet fulgte Kristiansen og andre forretningsfolk med i dragsuget.

De første anslagene fra politiet tydet på at kriminelle norske innvandrergjenger hadde hvitvasket nærmere 600 millioner kroner i ferieparadiset Natal i Brasil.

I dag, to år seinere, mener politiet i Brasil at det kan være snakk om 300 millioner norske kroner. B-gjengmedlemmene som ble dømt i Oslo tingrett, er funnet skyldig i å ha hvitvasket om lag 4,7 millioner kroner.

Kan ikke reise
I Brasil befinner det seg fortsatt nordmenn som ikke har anledning til å reise fra landet. Forretningsmannen Trygve Kristiansen (50) - som i hjembyen Trondheim var kjent som en av profilene i byens uteliv - har fått livet rasert etter den nøye planlagte aksjonen fra norsk og brasiliansk politi.

Ingen av de norske forretningsmennene som er siktet for hvitvasking i Brasil, er straffet i Norge. Mennene fikk også det beste skussmål av Økokrim da norske etterforskere vitnet under et rettsmøte i Natal.

•Flere vitner, blant annet Kristiansens norske forsvarer advokat John Christian Elden, bekrefter overfor Dagbladet at eiendommene og verdiene politiet i Brasil har beslaglagt er plyndret, rasert og ødelagt.

SLO TIL: Under politiets razzia mot B-gjengen ble det
beslaglagt store mengder dokumenter og datautstyr. Foto:
Heracles Dantas/ Journal de Hoje
SLO TIL: Under politiets razzia mot B-gjengen ble det beslaglagt store mengder dokumenter og datautstyr. Foto: Heracles Dantas/ Journal de Hoje Vis mer

•En rekefarm utenfor Natal, hvor det var investert om lag fire millioner norske kroner, er plyndret. Mens politiet har hatt farmen i beslag har bygninger, laboratorium, vannrør, vinduer og alt teknisk utstyr forsvunnet.

•Et lite hotell - «Tres Macaquinhos», ved den eksklusive strandpromenaden i Ponta Negra, er rasert. Seks biler - blant annet en dyr Jeep Cherokee - og en motorsykkel ble beslaglagt.

Det pussige er at det har ramlet-inn med parkeringsbøter for de beslaglagte kjøretøyene fra forskjellige byer i Brasil, mens kjøretøyene har vært i politiets arrest.

En 70 fots seilbåt har også blitt ribbet for alt utstyr.

- Et falsum
- De tre hotellene min klient driftet, er beslaglagt. Hvor det har blitt av inntektene, mens Kristiansen har sittet i varetekt og husarrest, er det ingen som gir oss svar på, sier advokat John Christian Elden.

- Ifølge dokumentene til politiet i Brasil, er det en økonomirapport fra Økokrim som førte til at min klient Trygve Kristiansen ble arrestert og verdier beslaglagt, sier Elden.

I denne rapporten hevder Økokrim at Kristiansen har mottatt penger fra Rasool-brødrene, sier Elden.

HOTELLET FØR: Slik så det idylliske hotellet «Tres Macaquinhos
» ut før politiet beslagla det Foto: Privat
HOTELLET FØR: Slik så det idylliske hotellet «Tres Macaquinhos » ut før politiet beslagla det Foto: Privat Vis mer

Politi- og rettsdokumenter fra Brasil, som Dagbladet har fått tilgang til, viser at norsk politi har fastslått at Rasool-brødrene - også kjent som B-gjengen - skal ha overført flere millioner kroner til eiendomsinvestor Trygve Kristiansen.

- Påstanden i rapporten bygger på et falsum. Dette er bevist av de norske bankene som har overført penger til Kristiansen, sier Elden.

To år
Det eneste som knytter trønderen til B-gjengen er et vanlig kjøp av to leiligheter i Natal. Basert på opplysninger fra norsk politi, mener myndighetene i Brasil at B-gjengen skal ha overført til sammen vel to millioner kroner til Trygve Kristiansen.

Rettsdokumentene fra Brasil viser at disse opplysningene kommer fra en rapport laget av norsk politi. Kristiansen skulle via sin angivelige konto i Lisboa, ha overført pengene til Brasil og hvitvasket de svarte pengene for B-gjengen.

Dagbladet får derimot bekreftet at disse overføringene stemmer hundre prosent overens med to overføringer Trygve Kristiansen har gjort fra sin konto i Fokus Bank i Trondheim. Og at pengene er overført med godkjennelse av Norges Bank direkte
til Brasil.

Sjokkert advokat
- Jeg kunne knapt tro det når jeg så dette med mine egne øyne. Min klient hadde opplyst om dette på forhånd. Det viste seg å stemme. Verdiene er ødelagt mens politiet har hatt dem i beslag, sier en sjokkert Elden.

- Hvordan er det mulig?

HOTELLET ETTER: Slik ser hotell «Tres Macaquinhos» ut i dag.
Foto: Privat
HOTELLET ETTER: Slik ser hotell «Tres Macaquinhos» ut i dag. Foto: Privat Vis mer

- Retts- og politidokumentene i Brasil viser at de stoler blindt på Økokrims rapport. En rapport som er uriktig. Myndighetene i Brasil nekter å godta andre bekreftelser fra banker og myndigheter i Norge som viser at rapporten er uriktig.

- Ikke vår skyld
Førstestatsadvokat Geir Kavli og politiinspektør Aage Aase i Økokrim bekrefter at de er kjent med at verdier politiet i Brasil har beslaglagt fra de norske forretningsmennene er ødelagt.

- Økokrims rolle i denne saken er grei å forklare. Vi fikk først en anmodning fra myndighetene i Brasil vedrørende Trygve Kristiansen økonomiske forhold i Norge. Denne anmodningen svarte vi skriftlig på, sier førstestatsadvokat Geir Kavli.

- Dere la likningstallene til grunn?

- Myndighetene i Brasil fikk en redegjørelse som tok utgangspunkt i hva åpne norske registre fortalte om Trygve Kristiansen, sier Aage Aase.

Etter det Dagbladet erfarer, ligger det i kortene at Trygve Kristiansen og de andre forretningsfolkene som ble tatt da politiet i Norge og Brasil våren 2007 aksjonerte mot B-gjengen, nå fremmer et gigantisk erstatningssøksmål mot Økokrim, politiet i Oslo, samt politi og myndigheter i Brasil.

Rettslig avhør
Politiinspektør Aase viser også til at to etterforskere fra Økokrim i et rettslig avhør i Natal høsten 2007 utdypet rapporten i et rettsmøte.

Dagbladet har fått tilgang til rettsdokumentene. De viser at Økokrim bekreftet at det ikke var noe uforholdsmessig mellom Trygve Kristiansens formue i Norge og hva han eier i Brasil.

REKEFARMEN: Da politiet beslagla rekefarmen var den veldrevet
og investorene hadde brukt mer enn fire millioner norske
kroner på å få farmen i stand. Foto: Privat
REKEFARMEN: Da politiet beslagla rekefarmen var den veldrevet og investorene hadde brukt mer enn fire millioner norske kroner på å få farmen i stand. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan forklarer Økokrim at dere i rapporten hevder at det er forbindelse mellom pengene Kristiansen har overført og
familien Rasool?

- Disse opplysningene fikk vi fra skattemyndighetene i Brasil. Det la vi til grunn da vi utarbeidet vår rapport. Vi har aldri hevdet at det er noen slik forbindelse. Opplysningene kommer fra Brasil og ikke Økokrim, sier Kavli.

I rettsboka forklarer Økokrims etterforskere også at det ikke er noen forbindelser mellom Trygve Kristiansen og den kriminelle B-gjengen.

Ikke etterforsket
Økokrim-etterforskernes vitneprov i Natal 28. september 2007, viser også at de fortalte dommer Mario Azevedo Jambo at norsk politi ikke hadde noen sak mot Trygve Kristiansen. I det samme avhøret «frikjenner» Økokrim også to andre norske forretningsmenn som er siktet for hvitvasking i Brasil.

- Har Økokrim ansvar for det uføre Trygve Kristiansen og de andre norske forretningsmennene har havnet i etter aksjonen mot B-gjengen?

- Vi har bare svart på henvendelsen fra myndighetene i Brasil. Det er det vår plikt å gjøre. Vår rapport er basert fakta opplysninger, etter at vi fikk en forespørsel fra Brasil. Denne rapporten fastholder Økokrim. Vi har ikke etterforsket Kristiansen eller de andre norske forretningsmennene, sier Kavli.

Ikke tilgjengelig
Dagbladet har de siste dagene forgjeves forsøkt å komme i kontakt med forhørsdommer Mario Azevedo Jambo i Natal i
Brasil.

RASERT: I dag ser det slik ut på rekefarmen. Alt av verdi er
stjålet og rasert. Dette har skjedd mens politiet har hatt
rekefarmen i beslag.
RASERT: I dag ser det slik ut på rekefarmen. Alt av verdi er stjålet og rasert. Dette har skjedd mens politiet har hatt rekefarmen i beslag. Vis mer

Dommer Jambo har ansvaret for den videre etterforskningen, og for om det eventuelt skal tas ut tiltale mot Trygve Kristiansen og de andre nordmennene, eller om siktelsen skal henlegges. Det er uklart om det er dommer Jambo, eller det lokale politiet, som har det juridiske ansvaret for verdiene politiet har beslaglagt fra de norske forretningsmennene.