HEDERSMANN: Tidligere Milorg-sjef Jens Christian Hauge, her  i samtale med Gunnar Sønsteby i forbindelse med Sønstebys 80-årsdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX
HEDERSMANN: Tidligere Milorg-sjef Jens Christian Hauge, her i samtale med Gunnar Sønsteby i forbindelse med Sønstebys 80-årsdag. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Milorg-sjefens arkiv åpnes for allmennheten

70 hyllemeter med dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Jens Christian Hauges private arkiv på 70 hyllemeter blir nå åpnet for allmennheten gjennom en avtale mellom Milorg-sjefens familie og Riksarkivet.

Hauge ledet motstandsbevegelsen Milorg og var etterretningsmann for USA under andre verdenskrig, ble forsvarsminister og justisminister etter krigen og var dessuten innehaver av flere sentrale styreverv i etterkrigsårene.

Hauge donerte selv sitt private arkiv til Riksarkivet i 2003, tre år før sin død. Adgangen til arkivet har til nå vært eksklusivt forbeholdt historikeren Olav Njølstad, som i 2008 ga ut en 800 sider tykk biografi om Hauge.

Når hele Hauges arkiv nå gjøres tilgjengelig for alle, er det i tråd med hans plan, opplyser Riksarkivet:

- Riksarkivet vil i tråd med Jens Chr. Hauges uttrykte ønsker aktivt legge til rette for at det rike historiske materialet som hans arkiv inneholder, gjøres best mulig tilgjengelig for enhver som fra ulike ståsted og med rettmessig saklig grunn søker innsyn i det. Slik vil Hauges åpne og fordomsfrie arkivdonasjon komme ettertiden og Riksarkivets brukere til gode. Det meste av det materialet som tidligere var gradert, er nå frigjort, sier riksarkivar Ivar Fonnes i en pressemelding.

(NTB)