Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Milosevic ble deres skjebne

- Kosovoalbanere, kroater og bosniere hadde alle Slobodan Milosevic som nabo. Det var det som beseglet deres skjebne, sa aktor Geoffrey Nice under andre dag av rettssaken mot Milosevic

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under oppsummeringen av sitt innledningsforedrag sammenlignet Nice de tre krigene Milosevic er tiltalt for. Det som skiller Kosovo-krigen fra de to andre (Kroatia og Bosnia), er at den hadde han ikke råd til å tape, sa aktor.

Slobodan Milosevic ble tvunget til å høre på en hel katalog over grusomheter under andre dag av rettssaken mot ham. Aktor Nice la hovedvekt på den etniske rensingen i Bosnia, da han fortsatte sitt innledningsforedrag fra dagen før.

Milosevic satt med sitt steinansikt og lyttet. Han har valgt å ikke bruke hodetelefoner, men kan ikke skru av lyden i små høyttalere på bordet foran ham. Milosevic virket sliten, og gjespet innimellom under aktors gjennomgang.

Forberedt

Milosevic var under Bosnia-krigen medlem av det øverste forsvarsrådet i (Rest-) Jugoslavia, og var leder for det kollektive presidentskapet som fungerte som øverstkommanderende for de væpnede styrkene. Han hadde både faktisk og juridisk kontroll over den jugoslaviske hæren, ifølge tiltalen.

Aktor redegjorde for serbernes overtakelse av byer og kommuner i Bosnia. Det skjedde ved at lokale serbere fikk våpen, og at det ble dannet såkalte krisestaber som forberedte maktovertakelsen og den etniske rensingen av muslimer og kroater.

I flere bosniske byer, både med og uten serbisk flertallsbefolkning, hadde serberne forberedt seg i halvannet år på å ta kontroll, sa aktor Geoffrey Nice.

Selve overtakelsen skjedde med støtte av enheter fra den jugoslaviske hæren (JNA) og av halvmilitære styrker, de såkalte røde beretene. Den beryktede militslederen Arkan og hans «Tigre» ble inkorporert i de serbiske spesialstyrkene og sto dermed under Beograds kommando, sa Nice.

Aktor viste til flere lydbåndopptak av telefonsamtaler mellom Milosevic og Bosnia-serbernes leder Radovan Karadzic fra denne tiden, 1992-93, som vil bli lagt fram som bevis senere under rettssaken.

Etnisk rensing

Nice nevnte flere større massakrer fra 1992 - i juli ble for eksempel 65 muslimer og kroater fra byen Bratunac, like ved Srebrenica, drept av JNA og halvmilitære grupper.

Aktor refererte en samtale mellom Serbias daværende innenriksminister (og sjef for politistyrkene), Radmilo Bogdanovic, og militsføreren Vojislav Seselj, som deltok direkte i den etniske rensingen.

- Vi ga dere penger, vi ga dere våpen, vi ga dere menn. Vi ga dere frihet til å gjøre hva dere ville. Hva mer kan du forlange, sa Bogdanovic ifølge aktor.

Nice fortalte videre om hvordan serberne anla fangeleirer, og viste et kjent filmklipp av den avmagrede fangen Fikret Alic, bilder som gikk verden rundt og vekket assosiasjoner til andre ve rdenskrig. Han nevnte beleiringen av Sarajevo og massakrene ved Srebrenica, og sa at noe lignende ikke hadde skjedd siden andre verdenskrig.

Var kjent

Aktor siterte USAs daværende utenriksminister Lawrence Eagleburger som i desember 1992 anklaget Milosevic for alvorlige forbrytelser.

- Slobodan Milosevic og lederne for de bosniske serberne må stilles for retten for sine grusomheter. Vi er kjent med at forbrytelser mot menneskeheten har skjedd, når og hvem som sto bak. Milosevic og de bosniske serberne har systematisk brutt avtaler, sa Eagleburger ifølge aktor.

- Milosevic var advart, men han gjorde ingenting for å sikre respekt for folkeretten, sa aktor.

Senere tok aktor for seg Kosovo og varslet at det første vitnet som blir ført, vil gjøre rede for et møte mellom serbiske og kosovoalbanske ledere. Der skal kosovoalbanerne ha blitt advart om at den brente jords taktikk ville kunne iverksettes i Kosovo i løpet av 24 timer. Under Kosovo-krigen skal Milosevic ifølge aktor ha sagt at dersom det ble tilstrekkelig mange sivile ofre, kunne det få NATO til å slutte å bombe.

(NTB)

VOKTES: Slobodan Milosevic ble tvunget til å høre på en hel katalog over grusomheter under andre dag av rettssaken mot ham.
Hele Norges coronakart