Milosevic bøyer av

Faren for et NATO-angrep i Jugoslavia ser ut til å være over. NATOs øverste militære sjefer sier at møtene med Milosevic i helgen ga «positive resultater» og at Milosevic allerede har begynt å oppfylle kravene. Men observatører i Kosovo sier at situasjonen er uendret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs militære øverstkommanderende i Europa, den amerikanske generalen Wesley Clark, skal ha fått løfter fra Jugoslavias president Slobodan Milosevic om betydelige, nye tilbaketrekkinger fra Kosovo innen tirsdag kveld, da fristen NATO hadde satt for å starte et militært angrep går ut.

Dermed er faren for en vestlig militæraksjon mot Jugoslavia redusert, sa diplomater ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Oppfyller krav

- Milosevic gikk med på å etterkomme en liste med krav generalene hadde med seg til Beograd. Det er opplysninger i dag om at han har begynt å oppfylle disse kravene, og dermed vil han unngå militær aksjon denne gangen, opplyste en diplomatisk kilde i NATO mandag.

I Luxembourg sa Storbritannias utenriksminister Robin Cook at Clark og den tyske generalen Klaus Naumann, som leder NATOs militærkomité, hadde fått løfter fra Milosevic som innebærer en «vesentlig framgang» dersom de blir holdt. NATO vil vurdere om Milosevic har oppfylt disse løftene, før en eventuell militæraksjon blir satt i gang, opplyste Cook.

Må returnere

De to NATO-generalene møtte Milosevic flere ganger i helgen med krav om at spesialstyrkene skal trekkes ut av Kosovo, og at de styrkene Jugoslavia har i provinsen fra før skal returnere til sine kaserner. Kravet er at antallet styrker skal tilbake til nivået før mars, da den jugoslaviske hæren innledet offensiven i Kosovo.

Denne offensiven, som ifølge serberne hadde til formål å slå ned den kosovoalbanske frigjøringshæren, har drevet 250.000 mennesker på flukt, og minst 10.000 er fremdeles uten tak over hodet.

NTB