Milosevic er død

Slobodan Milosevic ble i dag funnet livløs på senga i sin fengselscelle i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere jugoslaviske leder Slobodan Milosevic (64) er funnet død i FN-fengslet i Scheveningen i Nederland.Han ble funnet livløs på senga i sin fengselscelle i dag morges (pressemelding).

Thorvald Stoltenberg, FNs tidligere fredsmekler på Balkan, sier til Dagbladet.no at dødsfallet vil svekke de nasjonalistiske kreftene i Serbia.

- Jeg tror at med Milosevics død, står det som måtte være igjen av nasjonalistisk krefter i Serbia uten noe symbol eller lederskikkelse. 

Stoltenberg tror dødfallet kan føre til en lysere framtid for landet.

- Jeg tror dette vil lette Serbias overgang til Europa og EU, sier Stoltenberg. Han ringes nå fra journalister i inn- og utland som ønsker hans kommentar til dødsfallet.

Døde av naturlige årsaker

- Vi kan bekrefte at han døde av naturlige årsaker. Det er ingenting som tyder på selvmord, sier en pressekontakt ved FN-domstolen til Dagbladet.no.

Steven Kay, en av Milosevics oppnevnte forsvarere, sier til nyhetsbyrået Reuters at hans klient neppe ville tatt sitt eget liv. Begge foreldrene til Milosevic har tidligere begått selvmord.
- For noen uker siden sa han til meg: "Jeg har ikke slåss med denne saken så lenge som jeg har gjort fordi jeg har tenkt til å skade meg selvs" sier Kay til BBC.

FUNNET DØD: Rettssaken mot Slobodan Milosevic ved FN-domstolen i Haag har pågått siden februar 2002. Foto: SCANPIX
FUNNET DØD: Rettssaken mot Slobodan Milosevic ved FN-domstolen i Haag har pågått siden februar 2002. Foto: SCANPIX Vis mer

Dårlig helse
Vakten som fant Milosevic død varslet øyeblikkelig vakthavende offiser og medisinsk vakthavende. Sistnevnte bekreftet at Milosevic var død.

Den tiltaltes familie er varslet, og og politi er tilkalt. Kroppen til Milosevic skal gjennomgå en full obduksjon.

Milosevics dårlige helse har flere ganger ført til utsettelse i rettssaken der han står tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser.

Tidligere i år krevde han å få dra til Moskva for medisinsk behandling, men domstolen sa nei av frykt for at han ikke skulle komme tilbake. Milosevics bror bor i Russland, og det antas at hans kone og sønn gjør det også.

Hjertespesialister som har behandlet Milosevic har advart domstolen om at han lider av en blodtrykkssykdom som kan skade hjerte, nyrer og sentralnervesystemet.

- Milosevic har mottatt behandling i fengselet, sier pressetalspersonen til Dagbladet.no.

- De drepte ham

Milosevics partikamerater i Serbias sosialistparti reagerer på at han ikke fikk dra til Moskva.

- Vi forventer at domstolen forklarer hvordan dette var mulig, og hvorfor han ikke fikk behandling i Russland, sier partileder Zoran Andjelkovic til nyhetsbyrået Reuters.

- Jævlene drepte ham, sier et annet ledende partimedlem over mobiltelefon til nyhetsbyrået.

Tapte alle kriger

Hans vei til makta startet under en nasjonalistisk demonstrasjon i Kosovo i 1987, da han uttalte: «Ingen skal heretter få lov til å slå en serber!».

Kosovo-krigen var den fjerde Milosevic utløste i kampen for sitt «Stor-Serbia». Han tapte alle. 

Hundretusener har mistet livet i Slobos kriger.

Oktober 2000 mistet han makten etter store folkelige opprør.

Rettssaken mot Milosevic begynte 12. februar 2002. Tiltalen består av hele 66 punkter, og tar for seg den serbiske lederens rolle i krigene som oppsto i Kosovo, Bosnia og Kroatia etter Jugoslavias sammenbrudd på starten av nittitallet.

Milosevic har hele veien avvist anklagene. Han har bedt om en omfattende vitneførsel, og har blant annet bedt domstolen stevne Bill Clinton som vitne. Clinton var president i USA under krigene i Jugoslavia.

Fikk selvmordsvakt

Milosevics far, Svetozar, en ortodoks prest som mistet sitt verv, skjøt seg selv i 1962. Og da Milosevics mor Stanislava hengte seg fra en lampeledning i familiens stue i 1974, var det Milosevic selv som fant henne.

Kort tid etter at han ble utlevert til Haag i 2001, ble Milosevic satt under selvmordsvakt i krigsforbrytertribunalets spesialfengsel.

Tribunalet fryktet at den tidligere statslederen skulle ta sitt liv, etter at krigsforbrytermistenkte Slavko Dokmanovic - serbisk ordfører i den kroatiske byen Vukovar - hengte seg på sin celle. 

6. mars i år ble Milan Babic, en annen tidligere serberleder, funnet død i et fengsel i Haag. Han tok trolig sitt eget liv. Babic sonet en dom på 13 år, og var et viktig vitne i Milosevic-saken.

- Synd

- Vi er veldig opptatt av å få ham for retten. Derfor er hans velferd det første vi tenker på, sa talsmann Jim Landale ved domstolen da Milosevic ankom fengselet for fem år siden.

- Det er synd han ikke ble dømt i Beograd, sier utenriksminister Vuc Draskovic i Serbia og Montenegro idag.

Dagbladet.no kommer med mer.

DØDE PÅ CELLA: Milosevic ble funnet død på senga i FN-fengselet i Haag.
INNSETTELSEN: Slobodan Milosevic vinker til tilhengere etter innsettelsen som president i Rest-Jugoslavia i 1997. Datteren Marija er nr. 2 fra venstre, hans kone Mira Markovic nr to fra høyre, og sønnen Marko.
DÅRLIG HELSE: Rettssaken mot Slobodan Milosevic har blitt utsatt flere ganger på grunn av hans dårlige helse.