- Milosevic er en merket mann

HAAG (Dagbladet): - Jeg følte at han ikke hadde ammunisjon til å angripe min forklaring. Han var ikke så aggressiv som jeg husker ham fra møtene vi hadde i 1998/99. Han er en merket mann, selv om han fortsatt forsøker å opptre i sin gamle rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-utenriksminister Knut Vollebæk (56) hadde ventet hardere tak da han forklarte seg som vitne for aktoratet i straffesaken mot folkemordtiltalte Slobodan Milosevic ved FNs krigsforbryterdomstol.

- Milosevic er like fjern fra virkelighetens verden i dag som den gang jeg som OSSE-leder møtte ham, sier Vollebæk til Dagbladet etter en lang dag i retten som vitne.

- Det viktige for meg var å vise at Milosevic var kjent med hva som skjedde i Kosovo, at det var han som satt med kontrollen, at han ikke kan unnskylde seg med at han var uvitende om overgrepene mot kosovoalbanerne.

Vollebæk innrømmer at dagen har vært slitsom, intens. Han er lettet over at den er over. Fra Haag reiser han tilbake til jobben som Norges ambassadør i Washington.

Milosevic hadde ingen ess i ermet, ingen uforsiktige uttalelser fra Vollebæk fra den gang som kunne brukes under krysseksaminasjonen. Milosevic kranglet desto mer med dommeren Richard May fordi han angivelig fikk for liten tid til å stille spørsmål til vitnet. Men han brukte tida til å holde proklamasjoner i stedet for å spørre.

Milosevic var ikke i stand til å legge feller for Vollebæk.

- Grunnlaget fantes ikke. Jeg snakket aldri med ham alene, men hadde alltid med mine medarbeidere. Jeg drakk aldri annet enn kaffe med ham, sier Vollebæk.

Han minnes at han under samtalene i 1998/99 tenkte på at Milosevic hørte hjemme på tiltalebenken.

- Men han var president. Han var den jeg måtte forholde meg til, sier Vollebæk.