Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic får en ukes frist

Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia gir president Slobodan Milosevic og de etniske albanerne i Kosovo en frist på en uke til å innlede fredsforhandlinger. Dersom fristen ikke blir overholdt, truer NATO med å angripe serbiske militære mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når og hvis forhandlinger kommer i gang, har partene en frist på en uke til å komme fram til enighet. Forhandlingene skal skje under ledelse av Storbritannias utenriksminister Robin Cook og hans franske kollega Hubert Vedrine, het det i et kommuniké etter Kontaktgruppens møte i London fredag.

Selvstyre

Dersom forhandlingene virkelig kommer i gang, skal de finne sted i Rambouillet utenfor Paris. De skal ta utgangspunkt i Kontaktgruppens forslag om «en betydelig grad av selvstyre» for den krigsherjede serbiske Kosovo-provinsen, het det videre i kommunikéet.

USAs president Bill Clinton sa fredag at NATO er forberedt på å bruke makt, dersom partene ikke snart finner en diplomatisk løsning på konflikten.

- Det internasjonale samfunn har sendt en klar beskjed til myndighetene i Beograd -- tiden for benektelser og utsettelser er ute. NATO står sammen og er klar til å handle hvis dere ikke er det, sa Clinton.

Forlenget frist?

Hvis partene greier å gjøre framskritt i løpet av den første uken med forhandlinger, vil de få nok en uke på seg til å utforme en fredsavtale. Dermed er den samlede tidsramme for det nye forhandlingsinitiativet på 21 dager, slår Kontaktgruppen fast.

Gruppen anmoder formelt Robin Cook om å reise til Beograd og Kosovo, for å drøfte forhandlingsplanen med jugoslaviske og kosovoalbanske ledere. Fra Kontaktgruppens side blir det foreløpig ikke truet med militære angrep mot Jugoslavia, dersom forhandlinger ikke kommer i gang.

- Spørsmålet om en militær inngripen er ikke Kontaktgruppens sak, sa Robin Cook fredag. Den britiske utenriksministeren bekref tet at han lørdag reiser til Beograd og Pristina for å møte serbiske og kosovoalbanske delegasjoner.

Norge vil på grunn av ledervervet i OSSE være representert ved forhandlingene mellom partene, men er ikke tiltenkt noen nøkkelrolle.

Bakkestyrker

Både Frankrike, Storbritannia og Tyskland har allerede signalisert at de er villige til å sende bakkestyrker til Kosovo for å sikre at en eventuell avtale mellom partene blir overholdt. Vollebæk vil ikke utelukke at også Norge vil kunne delta med styrker, men understreker at dette ennå ikke er blitt drøftet.

Norge har allerede fire F-16 jagerfly på plass i Italia, klare til å delta i et flyangrep på serbiske mål dersom den jugoslaviske regjeringen ikke viser vilje til en politisk løsning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media