Milosevic får mer tid - presset opprettholdes

Jugoslavias president Slobodan Milosevic fikk i kveld mer tid i nervekrigen med NATO. Forhandlingene fortsettes - samtidig som alliansen opprettholder trusselen om flyangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-ambassadørenes ventede avgjørelse i Brussel ved 19-tiden i dag ble det ingenting av. I stedet er Holbrooke dratt til Brussel, hvor han i kveld skal orientere ambassadørene om innholdet i samtalene med Milosevic.

Norges NATO-ambassadør Jakken Biørn Lian sier til NRK at forhandlingene har hatt en viss framgang.

- Men det er lenge igjen før Milosevic er i nærheten av de krav som det internasjonale samfunnet har stilt til han, sier Lian.

Til TV2 sa Lian at han mye tyder på at det går mot en aktiveringsordre allerede i kveld.

En aktiviseringsordre mener Lian vil vil kunne gi Holbrooke de forhandlingskortene han trenger i videre forhandlinger med Milosevic.

Serbiske kilder hevder at Milosevic har bedt om en 24 timers utsettelse av et vedtak i NATO om flyangrep.

Framgang?

Holbrooke selv ga ingen kommentarer før han satte seg på flyet til Brussel, men ved NATO-hovedkvarteret meldte en tjenestemann om en viss framgang i forhandlingene - uten at partene var i nærheten av å inngå en avtale.

Ingenting tyder derfor på at NATO på dette stadiet vil minske presset, og en aktiviseringsordre, som endelig godkjenner bruk av militær makt i Jugoslavia, kan bli vedtatt senere i kveld.

En av spekulasjonene gikk ut på at NATO da ville sette en lengre tidsfrist, i påvente av eventuelle resultater i samtalene mellom Holbrooke og Milosevic, som etter planen skulle gjenopptas i morgen.

Krigsforbrytere

I en kunngjøring fra Milosevic het det at forholdene nå lå til rette for en fredelig og politisk løsning på situasjonen i Kosovo. Ifølge serbiske kilder skal det være oppnådd delvis enighet mellom Holbrooke og Milosevic.

Kildene sier at flere vanskelige punkter gjenstår, blant annet kravet om at personer som er mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser i Kosovo, skal bringes til krigsforbryterdomstolen i Haag. Dessuten er det uenighet om prosedyrene for overvåking av en våpenhvile i Kosovo.

(NTB/Dagbladet :på nettet)

<B>KLARE FOR ANGREP:</B> 240 amerikanske soldater landet i dag på europeisk jord.<br>