Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic får ny sjanse

Slobodan Milosevic ble nummer to i presidentvalget, opplyser den offisielle valgkommisjonen. Men fordi opposisjonslederen ikke fikk halvparten av stemmene, blir det omkamp om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonens kandidat, Vojislav Kostunica, fikk 48,2 prosent av stemmene, mens Milosevic fikk 40,2, melder det statlige serbiske fjernsynet på basis av den offisielle valgkommisjonen.

Kostunica fikk ikke nok stemmer til å unngå en ekstraomgang med Milosevic. Reglene sier at en av kandidatene må ha over 50 prosent av stemmene for å kunne utropes til vinner. Når ingen får de nødvendige stemmene går de to kandidatene med mest stemmer videre.

Økt spenning

Resultatet kan nå føre Jugoslavia inn i en ny krise. Oppposisjonen mener Kostunica vant i første omgang, og nekter å gå med på en ny valgrunde men Milosevic.

- Dette er forfalskning av resultatene. Men vi har gode bevis og vil forsvare folkets vilje, sier opposisjonsleder Zoran Djindjic til nyhetsbyrået Associated Press.

Det har etter valget kommet knallhard kritikk mot president Milosevic på grunn av de stadige forsinkelsene av valgresultatene. Den offisielle valgkomiteen i Jugoslavia sa tidligere i dag at valgresultatene først ville foreligge torsdag - hele fire dager etter at velgerene gikk til urnene.

Juks

Det internasjonale samfunnet og opposisjonen fryktet at utsettelsene skyldtes juks fra presidentens side. Et forsøk på å frarøve opposisjonen seieren som alle målinger viste de hadde vunnet.

Det har de siste dagene vært et stort press mot president Milosevic. Tusenvis har demonstrert i Beograds gater, og ropt på Slobodans avgang.

Det internasjonale samfunnet har både lokket og truet. Englands utenriksminister Robin Cook advarte Milosevic mot å bruke militær makt, og minte om den store styrken som er igjen i området etter Kosovo-krigen.

Frankrike mente at det i lys av opposisjonens seier kanskje var på tide å oppheve sanksjonene mot Serbia.

VANT FOLKET: Vojislav Kostunica fikk flest stemmer, men ikke nok til å bli president i første runde.