«Milosevic frykter bare Haag»

BEOGRAD (Dagbladet): Daglig besøker Mirjana Markovic ektemann Slobodan Milosevic i fengslet. Han kom dit i live fordi lykken var bedre enn forstanden, mener president Vojislav Kostunica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin første pressekonferanse etter at Milosevic ble arrestert, lot Kostunica det skinne gjennom at han er irritert både over det internasjonale samfunnet, som igjen maser om utlevering av forgjengeren til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, og over serbiske ledere som uttaler seg i hytt og vær om utvidelse av siktelsen og om en mulig straff.

- Arrestasjonen ble utført så klosset at den kunne ha ødelagt det ryktet vi har bygd opp etter den ublodige oppstanden i fjor høst. Heldigvis gikk det ikke liv, sier Kostunica.

- Vi har levd så lenge under diktaturet at rollene til både politi og hær er uklare, unnskylder Kostunica - juristen som trår varsomt i det kompliserte og uoversiktlige landskapet av lovparagrafer som ble som skapt for en diktators manipulasjoner.

SELV BLE JUGOSLAVIAS nåværende statsoverhode, og sjef for det øverste forsvars- og sikkerhetsrådet, ikke informert om aksjonen for å arrestere Milosevic før tolv timer etter at politistyrkene hadde omringet huset.

Presidenten var henvist til å følge dramaet i radio og på fjernsyn, trass i at han formelt har den øverste kommandoen over en hær som også var involvert. Under aksjonen var det kalkulert med mulig tap av 30 menneskeliv, ifølge Cedomir Jovanovic - studentlederen fra 1996 som nå er DOS-partienes leder i det serbiske parlament.

- Milosevic blir tiltalt for mord på politiske og personlige fiender innen et par måneder, sier den serbiske statsministeren Zoran Djindjic. Han regner med at kona Mirjana Markovic også blir drapstiltalt.

Serbias innenriksminister Dusan Mihajlovic sier at den avsatte eneherskeren i hvert fall i teorien risikerer dødsstraff etter en utvidet tiltale. I motsetning til føderasjonen Jugoslavia har republikken Serbia ikke avskaffet dødsstraff, selv om den ikke blir praktisert.

KOSTUNICA MISLIKER slik prat. Han er også irritert over datoen for arrestasjonen, at den skjedde i de samme timer som USAs ultimatum for fortsatt hjelp til Jugoslavia gikk ut.

- Jeg hadde foretrukket at han hadde blitt arrestert i god tid før eller etter fristens utløp. Kostunica tror ikke ultimatumet var så bokstavelig ment, men mener at tidspunktet for arrestasjonen etterlater inntrykket av at myndighetene Beograd har gitt etter for press.

- Vi er klare for et samarbeid med Haag-domstolen. Men det betyr ikke å godta alt, å la vår verdighet bli krenket for en håndfull dollar, sier Kostunica, som utelukker at det kommer på tale å sette Milosevic på flyet til Haag. Ikke nå.

MANGE SERBERE ER fortsatt opptatt av ære og verdighet. Men de færreste lar seg lenger opphisse av om Milosevic ender i Haag eller ikke, bare han får sin straff. Folk flest forsøker å få hjulene til å snurre rundt i et land som økonomisk er i ruiner og der NATOs bombetreff ligger som skrikende sår to år etter.

Vil etterforskningen som nå pågår mot Milosevic virkelig føre fram til sannheten og en vanntett tiltale? Marko Nicovic var landets kriminalsjef inntil Milosevic sparket ham i 1992. Han kjenner ekteparet Milosevic godt. Han er mer enn skeptisk.

- Jeg er redd for at dette ender med forferdelse, at Milosevic blir stående tilbake som en helt - uansett hvor politisk død han i øyeblikket er. Siktelsen om maktmisbruk og økonomisk svindel er etter min mening null verdt.

BEVISFØRSEL ER nesten umulig. Milosevic etterlot aldri sin underskrift, aldri et lydbånd fra et møte eller en telefonsamtale der han ga sine ordre, verken til tyverier eller drap. Han handlet gjennom andre, uten papirer, uten å snakke i klartekst. Ansikt til ansikt lot han sine håndlangere forstå hva de hadde å gjøre. Slik var hans teknikk for å herske. Han kan hevde at han som president i Serbia ikke ante hva som foregikk på føderalt plan. Eller hva som ble bestemt i Serbia etter at han ble jugoslavisk president.

Ekskriminalsjefen og advokaten sier til Dagbladet at han heller ikke har stor tro på at politietterforskere og byråkrater i departementene, mange av dem gamle Milosevic-tjenere, har vilje eller evne til å trenge til bunns i anklagene.

- MILOSEVIC ER NOK fortsatt som i narkose, overbevist om sin egen usårbarhet. Men en ting er han livredd for, å havne i Haag. For der ligger bevisene. Der er det dokumenter fra den jugoslaviske hæren og avslørende uttalelser fra den bosnisk-serbiske lederen Biljana Plavcic. Og der ligger følgene av dumhetene og forfengeligheten til hans kroatiske kollega Franjo Tudjman. Han tapet alle telefonsamtaler, også med Milosevic. Han tok referater fra alle møter, blant annet da de to ble enige om å forsyne seg med hver sin bit av Bosnia. Illustrert av Tudjman med en tegning på en serviett.

Marko Nicovic legger til:

- Og Slobodan Milosevic havner garantert i Haag etter noen måneder. USA vil aldri akseptere noe annet. Artikkelforfatteren er Dagbladets korrespondent i Berlin.

FORTSATT GIFT: Mirjana Markovic er Slobodan Milosevics forhatte kone. I går besøkte Mirjana sin mann i Beograds statsfengsel for andre gang. Det vil bli flere.