Milosevic ga NATO seieren

NATOs seier over Milosevic var mer et resultat av sterke nerver, enn bomber og granater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at NATOs seier over jugoslaviske styrker var knappere enn mange liker å tenke på. Verden satt igjen med et bilde av NATOs overveldende styrke og en skjelvende diktator på vikende front, skriver Newsweek. Virkeligheten var antageligvis en helt annen.

- Dersom Milosevic hadde holdt ut et par uker til, ville vi hatt et seriøst problem, skal en militær talsmann for USA ha uttalt.

Den 7. juni bombet NATO jugoslaviske styrker på Pastrik-fjellet i det som blir kalt for krigens største og blodigste slag. Ifølge NATO ble flere hundre serbiske soldater drept på Pastrik, det siste slaget mot den vaklende serbiske tyrannen. To dager senere beordret Milosevic generalene sine til å iverksette den serbiske tilbaketrekningen etter den timeplanen NATO hadde satt opp. I Washington begynte man så smått å snakke om en Clinton-doktrine til skrekk og advarsel for tyranner verden over.

Vurderte invasjon

Men nå begynner man å se både Pastrik-slaget og NATOs seier i et annet lys. Den første uka i juni, da Milosevic omsider kastet inn håndkleet, begynte Clinton å vurdere en invasjon med bakkestyrker. Clinton visste at en bakkeinvasjon ville være blodig, og bare det å ta opp temaet ville være nok til å splitte kongressen og NATO.

Derfor svarte NATO med lettelse, mer enn stolthet da Milosevic gikk med på en tilbaketrekning.

Det er langt fra klart at Jugoslaviske hæren ble bekjempet på slagmarken. Intervjuer med overlevende og KLA-soldater avslører at raidet kanskje drepte flere KLA-soldater enn serbere. Hundrevis av serbiske soldater krøp ut av tunneller og bunkere etter at angrepet var over.

Flygerne ble lurt

Da NATOs fredsbevarende styrker rykket inn i Kosovo, kunne de til sin store overraskelse observere mange serbiske tanks og friske soldater frese ut av regionen. Det viser seg at NATOs flygere ofte ble lurt av falske papp-tanks eller vedovner med pipene i en slik vinkel at røyken minnet om skytevåpen.

NATOs seier over serbiske styrker var et resultat av en gigantisk «våghals-lek» der Milosevic ble lurt til å tro at NATO planla en nært forestående bakkeinvasjon, skriver Newsweek.