Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Milosevic har tapt

Utenriksminister Thorbjørn Jagland er overbevist om at opposisjonen har vunnet valget i Jugoslavia. 20 000 er i kveld samlet i Beograd for å feire seieren. Nå lurer alle på hva president Milosevic sier i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilhengerne samlet seg på Republikkplassen, og blokkerte trafikken i de nærliggende gatene. Politiet prøvde ikke å stoppe feiringen.

Utenriksminister Jagland utropte på bakgrunn av de resultatene som er offentliggjort i løpet av kvelden, Milosevic-motstander Kostunica til vinner.

- Resultatene viser en klar og konsistent tendens. Kostunica har gjort et bra valg, sier Jagland til NTB.

Utenriksministeren mener seieren viser at serberne vender Milosevic ryggen.

Slutten for Milosevic

Hvis Kostunica kommer til makten, er Norge det første landet han vil dra til.

- Han er selvsagt velkommen som representant for et demokratisk Jugoslavia, sier Jagland.

Jagland tror at valget uansett er begynnelsen på slutten for president Milosevic.

- Resultatene viser at opposisjonen DOS har fått gjennomslaget ved å stå sammen. Det vil og være viktig i fremtiden, sier utenriksminister Jagland.

Forventer valgfusk

De offentlige resultatene fra valgkomiteen er ventet i morgen ettermiddag. Flere eksperter antar at president Milosevic vil prøve å fikse på valgresultatet. Det skal ikke være tegn til at det pågår en opptelling.

- Vi er blitt utestengt fra et rom ovenpå som det var antatt skulle brukes til å telle stemmer. Forklaringen var at bare presidenten for valgkommisjonen har myndighet til å slippe oss inn, sa opposisjonsrepresentanten Sinisa Nikolic til nyhetsbyrået Reuters i kveld.

Han hadde ikke sett en eneste stemmeseddel i parlamentsbygget.

Det er ventet at Milosevic ikke vil gi seg frivillig, og at han vil utrope seg til vinner i morgen. Dette vil flere land ikke gå med på. 12 land har i kveld gått ut og sagt de ikke vil godta at Milosevic utroper seieren til seg selv.

- Det er trolig at Milosevic har tapt. Det usikre er om han vil godta dette, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, P.J Crowley, ifølge AP.

Direkte valg

Valget i Jugoslavia er det første direkte valget på president for føderasjonen. Før har presidenten blitt valgt av Jugoslavias parlament. Det var også valg til parlamentet samt lokalvalg i helga.

Før valget har meningsmålinger klart vist at opposisjonen har hatt større oppslutning. Hovedmotstanderen til president Milosevic er opposisjonslederen Vladimir Kostunica i den demokratiske opposisjonen, DOS.

PRESIDENT-VALG: I går stemte Milosevic i Beograd. I morgen offentliggjøres valgresultatet.
FEIRER MILOSEVIC-TAP: Tilhengerne av opposisjonen feirer i kveld - selv om de offisielle resultatene ikke kommer før i morgen.