Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic i TV-opptreden: Uberørt av protestene

BEOGRAD: Slobodan Milosevic akter å tvinge gjennom en runde nummer to i det jugoslaviske presidentvalget uansett protestene fra opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en TV-opptreden avsannet han i går ryktene som summet i Beograd om at han allerede skulle ha stukket av til Russland.

Møtet med lederne i Sosialistpartiet (SP'S) og kona Mirjana Markovics Jugoslavias venstreallianse (JUL) ble vist gang på gang i det regimekontrollerte serbiske fjernsynet RTS. Dette var første gang Milosevic viste seg offentlig siden han avla stemme sist søndag, noe som hadde gitt næring til ryktene om at han hadde rømt landet.

Nå virket han helt uberørt av protestene, der han på toppmøtet mellom SPS- og JUL-lederne ga inntrykk av at forberedelsene til andre valgrunde 8. oktober løper som normalt.

At han ifølge den statlige valgkommisjonen bare fikk snaut 39 prosent mot Vojislav Kostunicas 49 prosent i den første valgomgangen, så ikke ut til å bekymre ham i det hele tatt.

- Det vil helt sikkert bli en andre valgomgang. Vi vil gjøre vårt ytterste for at vår kandidat skal vinne, sa Milosevics rådgiver Nikola Sainovic i går kveld.

Kirken brøt

I går erklærte også den mektige ortodokse kirkens overhode, patriark Pavle, fullstendig brudd med Milosevic.

Den hellige synoden, en samling av geistlige, gratulerte Vojislav Kostunica med seieren i presidentvalget.

Opposisjonslederne avviser fortsatt blankt å gå med på en ny valgrunde. Deres tall gir Kostunica over 52 prosent og absolutt flertall allerede i første runde, der han kom 20 prosent foran Milosevic.

- Å gå med på en andre runde, ville være å akseptere løgnen som system. Det var løgnen vi gikk til valg for å nedkjempe, sier Kostunica.

Opposisjonslederne satt sammen i rådslagninger i hele går. De har gitt den statlige valgkommisjonen ultimatum til i formiddag klokka 12 med å legge fram sitt tallmateriale. Så lenge de ikke har adgang til dette materialet, kan opposisjonen ikke engang legge fram en formell protest.

Lederen av Det demokratiske partiet (DS), Zoran Djindjic, truer med generalstreik og total blokade av alle arbeidsplasser, offentlige kontorer, kulturinstitusjoner og kommunikasjoner i Serbia dersom regimet tvinger gjennom en andre valgomgang.

Tvil og hastverk

Men trass forsikringene om hardere aksjoner og den høye stemningen under demonstrasjonen med 200000 deltakere i Beograd onsdag kveld, er det allerede tvil å spore.

Opposisjonslederne vet at de ikke har all verdens tid dersom de skal tvinge Milosevic i kne for godt.

Deres dilemma er at de fysisk ikke kan sperre adgangen til 10000 valglokaler uten å risikere åpen konflikt på gatene. Milosevic vil kunne erklære seg som vinner uansett hvor lite frammøtet er i en andre valgomgang og uavhengig av protester fra innland og utland.

Optimismen og resignasjonene veksler fra time til time, noe taktikeren Slobodan Milosevic vet å spille på når han har bestemt seg for å blåse i protestene.

UT: «Folket har talt» heter det i oppslaget på det jugoslaviske ukemagasinet NIN, som kommer ut i Beograd.