Milosevic kan bli utlevert

Beograd: Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic kan bli utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jugoslavias regjering utstedte lørdag et dekret som åpner for utlevering av Slobodan Milosevic til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Det var innenriksminister Zoran Zivkovic som kunngjorde at regjeringen hadde vedtatt dekretet om samarbeid med Haag-domstolen og utlevering av ettersøkte krigsforbrytere på et møte lørdag ettermiddag.

Regjeringen bestemte seg for å holde møtet, trass i at den montenegrinske koalisjonspartneren Sosialistisk Folkeparti (SNP) boikottet med den begrunnelse at utlevering av jugoslaviske borgere er grunnlovsstridig. Den jugoslaviske statsministeren Zoran Zizic var blant dem som boikottet møtet.

Regjeringen kunne likevel vedta dekretet fordi de reform-orienterte medlemmene har flertall blant ministrene. Vedtaket ble gjort med åtte mot én stemme.

Et likelydende lovforslag om samarbeid og utlevering måtte tidligere denne uka trekkes fra den føderale jugoslaviske nasjonalforsamlingen da det ble klart at det ikke var flertall for å vedta det.

Under press

Jugoslavia er under press fra vestlige land for å vise vilje til å samarbeide med tribunalet, som landet som FN-medlem er forpliktet til å respektere.

Reformpolitikerne i flertallspartiet DOS er svært opptatt av å vise Vesten at de er villige til å samarbeide i forkant av en internasjonal giverkonferanse neste uke, der de håper å få løfter om bistand og kreditter for over en milliard dollar.

USA har truet med ikke å møte på konferansen i Brussel om ikke Jugoslavia har vist vilje til samarbeid.

Serbias statsminister Zoran Djindjic lovte tidligere lørdag at Jugoslavia innen utgangen av juni samarbeider fullt ut med domstolen.

Fullt samarbeid innebærer utlevering av jugoslaviske borgere som er siktet og etterlyst for krigsforbrytelser av domstolen, inkludert tidligere president Slobodan Milosevic, som har sittet fengslet i Beograd siden mars.

Brutalitet avdekkes

Mange jugoslaver har ment at Milosevic burde dømmes i Jugoslavia før han eventuelt blir utlevert, slik at jugoslavene kan ta et endelig oppgjør med ham selv. Han er siktet for korrupsjon og maktmisbruk i en jugoslavisk domstol.

Men etter at den serbiske befolkningen siden Milosevics fall i fjor høst har begynt å få stadig mer objektiv informasjon om Jugoslavias brutale framferd i naborepublikkene under krigene det siste tiåret, har stemningen snudd seg, og et flertall ser gjerne at han blir utlevert. Bare i de siste ukene er det oppdaget tre massegraver med kosovoalbanere på serbisk territorium.

Milosevic selv uttrykte seg i trassige ordelag mot tribunalets anklager mot ham om forbrytelser mot menneskeheten.

«Min skjebne er knyttet til statens og nasjonens skjebne. Saken mot meg er et falsum,» sa han ifølge en av sine advokater i avisen Glas Javosti lørdag.

«Alt jeg har gjort har vært til nasjonens og statens beste. Selv om det var vanskelig å ta avgjørelser, var jeg inspirert av vår ærerike historie,» sa han og satte sitt håp til historiens dom.

De montenegrinske statsrådene fra SNP har tilbudt seg å gå av på grunn av vedtaket om utlevering, men har foreløpig overlatt avgjørelsen til partiledelsen. SNP har seks av de 16 statsrådene i regjeringen, blant dem statsminister Zizic.

SNP var tidligere koalisjonspartner med Milosevics serbiske sosialistparti, og har konsekvent motsatt seg utlevering til Haag-domstolen, som den mener er partisk innstilt mot jugoslaviske borgere.

(NTB)