Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Milosevic klar til kompromiss

Jugoslavias president Slobodan Milosevic er klar til å droppe kravet om bare å tillate en sivil overvåkingsstyrke i Kosovo og vil legge fram forslag om en FN-ledet væpnet fredsbevarende styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En slik styrke vil bestå av en lettere væpnet FN-politistyrke, med en stor russisk kontingent og NATO-land som ikke er involvert i bombingen, som Hellas og Portugal og de nye medlemmene fra Øst-Europa, skriver Financial Times i dag.

«Milosevic er redd for at USA og Russland skal finne sammen og holde ham isolert. Han prøver å komme seg inn i spillet igjen,» skriver avisen og refererer til en kilde.

Milosevic skal også være bekymret for at FNs generalsekretær Kofi Annan skal ta en ledende rolle i fredsprosessen. Dermed vil han miste sin innflytelse på sammensetningen av en internasjonal styrke.

Men trass i den mulige kompromissviljen, er gapet fortsatt stort. NATO insisterer på at Milosevic ikke skal ha noen vetorett over styrken, og at den må ledes av NATO.

Annan sier at de fleste nasjoner, inkludert Russland, forstår at en internasjonal styrke i Kosovo må ha en militær kontingent, dersom den skal kunne beskytte flyktninger som vender hjem.

Russlands spesialutsending Viktor Tsjernomyrdin skal ha foreslått for USA en styrke med en tungt væpnet slavisk kontingent og lettere væpnede NATO-kontingenter.

(NTB-AFP)