Milosevic nekter Vollebæk visum

- Det kommer ikke på tale å la Slobodan Milosevic diktere besøket til Knut Vollebæk. Det vil vi aldri godta. Derfor måtte vi avlyse å dra til Montenegro, når Jugoslavia ikke ville gi oss visum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forklarte pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet til Dagbladet i går kveld.

Utenriksminister Knut Vollebæk, som er leder av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), skulle i dag ha reist til delrepublikken Montenegro og deretter til Makedonia og Kosovo. I stedet drar Vollebæk nå rett til Skopje i Makedonia.

Fornærmet

Avslaget kom seint på ettermiddagen i går. UD fikk beskjed om at så lenge besøket ikke innledes i Beograd, Jugoslavias og Serbias hovedstad, så blir det intet visum. Avgjørelsen var tatt på høyt politisk nivå i Beograd, så vidt norske diplomater kunne forstå.

Da kan det tolkes dithen at president Slobodan Milosevic og hans nærmeste er fornærmet dels fordi Vollebæk ville gå utenom landets regjering når han kommer og dels fordi Vollebæk ville møte president Milo Djukanovic i Montenegro, som er en uttalt politisk fiende av Milosevic.

Serbia og Montenegro utgjør det som er igjen av føderasjonen Jugoslavia, men regjeringene i de to delrepublikkene er bitre politiske fiender.

Vollebæk ville uttrykke politisk støtte til regjeringene i Montenegro og Makedonia, som på ulikt vis rammes av naboskapet til Serbia og Jugoslavia.

- Avslaget er nokså uforståelig. Du kan si at det vil slå vel så mye tilbake på Milosevic. Vi er ikke i tvil om at vedtaket er gjort på høyt nivå, sier Havnen.

Kommer til Norge

I går kveld, etter avslaget hadde utenriksminister Vollebæk en lang samtale på telefon med president Djukanovic. Etter planen skal Djukanovic komme til Norge på et besøk seinere i juli.

I stedet drar Vollebæk i dag rett til Skopje i Makedonia, hvor han under et kort besøk møter presidenten, statsministeren og utenriksministeren. Så drar han til Kosovo, som uansett var hovedpunktet på den 60 timer korte rundreisen.

Vollebæk skal sette seg inn i arbeidet med å gjenoppbygge Kosovo, og naturligvis skal han møte de stedlige utsendingene for OSSE og ledelsen for KFOR-styrken. Han skal videre ha et møte med Hashim Thaci, lederen for Kosovos provisoriske regjering, som er utnevnt av Kosovos frigjøringshær (UCK), og andre kosovoalbanske ledere.

Natt til fredag skal han vie til serberne, og han skal overnatte hos de serbisk-ortodokse munkene i klosteret Visoki Decani.

REISER IKKE:</B> Knut Vollebæk får ikke visum til Jugoslavia. Det er Miloseciv som nekter han det.