Milosevic: offensiven i Kosovo er over

Jugoslavias president Slobodan Milosevic sier at den serbiske offensiven i Kosovo-provinsen er over, men Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) advarer mot faren for full krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milosevic møtte i dag en EU-delegasjon i Beograd for å drøfte Kosovo-krisen.

- Herr Milosevic har forsikret oss om at de militære operasjonene har stanset, sa den østerrikske EU-delegaten Albert Rohan etter møtet.

Han siktet til den militære offensiven som serbiske styrker har gjennomført mot den kosovoalbanske geriljaen UCK den siste uka.

Serberne har vunnet en rekke seire og har blant annet fått gjenåpnet viktige veier gjennom Kosovo og erobret gerilja-baser.

Det serbiske informasjonssenteret i Kosovo opplyste torsdag at to nye veier var blitt gjenåpnet og at UCK-soldater hadde søkt tilflukt i nærliggende skogområder.

Beograd-avisen Dnevni Telegraf siterte kilder i innenriksdepartementet som hevdet at UCK nå bare kontrollerer 10 prosent av landområdene i Kosovo, mot tidligere anslag på bortimot 50 prosent.

Advarer

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) advarte torsdag mot faren for full krig i Kosovo. OSSE hevder at en slik utvikling kan få uante konsekvenser for andre deler av Balkan. Polens utenriksminister Bronislaw Geremek, som for tiden er formann i OSSE, fordømte de siste kampene i provinsen og tok til orde for nye forsøk på å få i stand fredsforhandlinger.

- Det internasjonale samfunnet må handle for å stanse volden, forhindre full krig og etablere de nødvendige betingelser for fredssamtaler, sa Geremek.

Han sa videre at han har informert FNs generalsekretær om muligheten for en spredning av konflikten i Kosovo til resten av regionen.

På gli?

Et sentralt spørsmål for EU-delegasjonen som arbeider for en fredsløsning i provinsen, er hvorvidt geriljaens tap vil tvinge den til forhandlingsbordet eller om tapene gjør styrkeforholdet mellom partene for stort til at virkelige forhandlinger kan finne sted. Dyp splittelse blant kosovoalbanske ledere, geriljaens avvisning av sivile styresmakter og den historiske konflikten mellom serbere og albanere i Kosovo kan gjøre fredsforhandlinger her enda vanskeligere enn i Bosnia.

Men i går øynet man en liten mulighet til forhandlinger, da en vestlig diplomat uttalte at geriljaen overveier en invitasjon til å være representert i en albansk forhandlingskommisjon der alle parter skal være med.

Også den kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova har antydet framgang i arbeidet med å danne en felles politisk plattform sammen med UCK-geriljaen.

Flyktningehjelp

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skulle torsdag sende en delegasjon til Kosovo for å undersøke hvordan det står til med de tusener som flyktet fra Malisevo-regionen tidligere denne uka på grunn av serbiske angrep.

- Vårt team drar til Malisevo i dag for å undersøke situasjonen og finne ut hvor flyktningene har tatt veien, sa UNHCR-talsmannen Mons Nyberg.

Ifølge en albanskspråklig avis skal omkring 60.000 personer ha dratt til omkringliggende landsbyer og skogområder. Serbiske styrker tok kontroll over Malisevo tirsdag.

(NTB-AFP-Reuters)