Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic på gli

Slobodan Milosevic følger Serbias nasjonalforsamling og godtar G8-landenes fredsplan for Kosovo. Det kan være første skritt på veien mot bombestans og fred i den herjete republikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftdiplomatiet har ført fram, og i ettermiddag godtok Jugoslavias president Slobodan Milosevic G8-landenes fredsplan for Kosovo.

Planen som Serbias nasjonalforsamling godtok i formiddag innebærer full serbisk tilbaketrekking fra Kosovo og en internasjonal styrke som skal sørge for å opprettholde freden i den herjete republikken. NATO skal spille en «fundamental» rolle i denne styrken.

Det er ikke umiddelbart klart om det knytter seg betingelser til vedtaket. Ifølge nyhetsbyrået AP var det bare medlemmene av det radikale partiet som gikk imot fredsplanen.

Ikke bombestans?

Selv om planen er godtatt betyr ikke det nødvendigvis umiddelbar bombestans. NATO vil trolig fortsette bombingen til de får håndfaste bevis for en massiv serbisk tilbaketrekking fra Kosovo.

I tillegg må fredsplanen justeres. Den vedtatte planen skal inneholde for generelle vendinger om tidsrammen og andre detaljer. Mens tidligere avstemninger i den serbiske nasjonalforsamlingen om fredsplanen har vært overført på tv, ble dagens avstemming holdt for lukkede dører. De andre gangene har resultatet vært klart på forhånd: Det har ikke vært flertall for en vestlig fredsplan før i dag.

Avventer

EU-ledere er forsiktig optimistisk med hensyn til en snarlig fred i Kosovo. Den finske presidenten Martti Ahtisaari er nå på vei til Köln for å orientere om de vellykkede samtalene med Milosevic.

Dagbladet :på nettet følger utviklingen på Balkan.