Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic-paret flykter fra folkets raseri

BEOGRAD (Dagbladet): Ryktene svirret i natt om hvor Slobodan Milosevic (58) , hans kone Mirjana Markovic (57) og de mest trofaste av hans medarbeidere har gjemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste rykter fortalte at Milosevic-familien har flyktet. I natt hevdet en av opposisjonslederne, Zoran Djindjic, at Milosevic befant seg i byen Bor, sørøst i Serbia. Men meldingene var motsridende. Andre advarte mot at Milosevic gjemte seg i sin bunker og forsøkte å organisere et motangrep med sine spesialstyrker.

Tre militære transportfly av typen Antonov AN26 tok av fra den militære Batajnica-flyplassen like utenfor Beograd klokka 20.20 i går kveld og hadde satt kursen sørover, meldte det uavhengige nyhetsbyrået Beta.

Ubekreftede meldinger fortalte at Milosevic-familien var om bord i et av flyene. Det jugoslaviske luftforsvaret har flere fly av denne typen.

Det var ikke kjent hvor flyene hadde satt kursen, men både Kasakhstan, Russland, Kina og Irak ble nevnt som mulige mål. Milosevic skal ha plassert mye av sine formue i Kina og en del på Kypros.

Har flyktet

I et TV-intervju i natt sa Kostunica at det ikke hadde vært noen kommunikasjon mellom opposisjonen og offisielle myndigheter.

- Milosevic har flyktet, sa Jugoslavias nye president Vojislav Kostunica (56) da han talte til nærmere en halv million mennesker fra byparlamentet i Beograd i går kveld.

Men uttalelsen var trolig like mye innrettet for å hindre at folkemengden skulle starte marsjen mot den fasjonable bydelen Dedinje, der Milosevic-familien har sine villaer. En slik marsj kunne utløst et blodbad dersom serbernes hersker de siste tretten årene fortsatt oppholdt seg der, omgitt av lojale sikkerhetsstyrker.

Dersom Milosevic fortsatt er i Beograd-området, regner eksperter fra opposisjonsalliansen DOS som Dagbladet var i kontakt med seint i går kveld med at han har maksimalt 1500- 2000 lojale mann fra sitt spesialpoliti og militærpolitiet som er lojale.

Rolige soldater

Den tidligere hærsjefen, eksgeneral Momcilo Pericic hadde i går ettermiddag et møte med sin etterfølger, general Nebojsa Pavkovic. Der ga general Pavkovic beskjed om at han ikke ville erklære unntakstilstand og kommandere soldatene mot befolkningen.

Da dette ble kjent, virket meldingen som grønt lys for opprørerne som tok seg inn i det føderale parlamentet og i det statlige fjernsynshuset.

Etter at den statlige fjernsynsstasjonen RTS ble overtatt av demonstrantene og journalistene der erklærte at Kostunica er landets lovlige president, har Milosevic ingen massemedier der han kan henvende seg til sine tilhengere.

Parallellene til despotekteparet Ceausescus skjebne i Romania juledagen 1989 henger som et mareritt for opposisjonslederne, som stilltiende har satt sin lit til det hemmelige diplomatiet mellom stormaktene de siste dagene som kunne sikre Milosevic-familien tilflukt i utlandet.

For alle serbere er det kjent at både Milosevics foreldre og en onkel begikk selvmord. Mange mener at det siste herskerparet på Balkan er så forsteinet i sin egen verden at de vil velge samme utvei.

- Milosevic begår selvmord før han forlater landet, sa en opposisjonsleder i går.

TAPTE ALT: Slobodan og Mira Milocevic flykter fra folket.