Milosevic risikerer dødsstraff

Jugoslavias eks-president Slobodan Milosevic kan bli tiltalt for forbrytelser som kvalifiserer til dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Serbias innenriksminister Dusan Mihajlovic.

- Vi har indikasjoner på at Milosevic også var involvert i alvorlige forbrytelser som kan medføre dødsstraff. Men vi snakker om etterforskning, vi trenger bevis. Hvis vi får slike bevis, vil vi be om at det reises tiltale, sa Mihajlovic i Wien tirsdag.

Han konkretiserte ikke hva tiltalen i tilfelle vil gå ut på.

Innrømmelser

Serbias og Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic innrømmet i går at regimet hans finansierte de serbiske styrkene under krigene i Kroatia og Bosnia. Til sitt forsvar mot anklagene som jugoslaviske myndigheter har siktet ham for, benektet Milosevic mandag både korrupsjon og tyveri av statens penger. Men han innrømmet i hemmelighet å ha finansiert de serbiske styrkene.

- Når det gjelder finansieringen av våpen og ammunisjon og annet nødvendig materiell til den bosnisk-serbiske republikkens hær og den kroatisk-serbiske republikkens hær, kunne ikke utgiftene legges fram offentlig i budsjettet, av statshemmelige grunner, skriver Milosevic.

- Det samme gjelder utgiftene til utstyr til sikkerhetsstyrkene, spesielt antiterrorstyrkene, fra A til Z, med lettere våpen og utstyr til helikoptre.

Milosevic er opptatt av å renvaske seg fra alle beskyldninger om at han har tappet Jugoslavia for penger gjennom årene han var president. Når det gjelder et beløp på nesten 1 milliard kroner som er forsvunnet, forklarer Milosevic det med at det var hjelp til «andre», inklusive «den bosnisk-serbiske republikkens hær», til sikkerhetstjenestene og til serberne i Kroatia.

Under krigene på Balkan benektet regjeringen i Beograd alltid for at den var involvert eller finansierte serbernes kriger i de andre landene.

Toppen av isfjellet

Korrupsjonsanklagene mot Milosevic er bare toppen av isfjellet av stadig flere anklager om kriminell virksomhet som den avsatte presidenten må svare for etter arrestasjonen.

Den pågående etterforskningen fokuserer først og fremst på ordrene om lovbrudd for å stjele penger til egen fortjeneste eller til politiske formål. Midlene ble overført til en rekke konti som sto i sosialistpartiets navn, eller til utenlandske konti som tilhørte hans medhjelpere eller bedrifter han hadde interesser i.

Anklagene er basert på bevis som er samlet sammen i tiden siden Milosevic ble styrtet i oktober, blant annet utsagn fra tidligere medarbeidere som tolldirektør Mihalj Kertes, og bankutskrifter.

Underslaget av pengene destabiliserte Jugoslavias finanser og nesten ødela pengesystemet. Til sammen skal Milosevic og hans folk ha kanalisert bort 1,8 milliarder dinarer (250 millioner kroner) samt 200 millioner tyske mark (800 millioner kroner) fra Serbias og Jugoslavias budsjetter.

(NTB-AFP)