Milosevic skal avhøres i dag

Slobodan Milosevic nekter all skyld. FNs krigsforbryterdomstol krever eks-presidenten utlevert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slobodan Milosevic erklærte seg ikke skyldig under det første avhøret i Beograd i dag. I første omgang fikk han 30 dagers varetekt, melder serbisk fjernsyn.

- Milosevic sa under avhøret at han er uskyldig på alle punkter i siktelsen, sier hans advokat Toma Fila.

- Han besvarte alle spørsmål på vanlig måte. Han har bestemt seg for at han vil forsvare seg, snakke ut og fortelle sannheten, sier advokaten.

Krever utlevering

FNs krigsforbryterdomstol ba i dag myndighetene i Jugoslavia utlevere milosevic innen årets utgang. President Vojislav Kostunica har flere ganger understreket at han ikke vil utlevere sin forgjenger til domstolen i Haag.

Justisminister Vladan Batic sa i dag til serbisk fjernsyn at Milosevic ennå ikke er formelt tiltalt, men skal avhøres av en dommer i dag på grunnlag av at han er siktet for maktmisbruk og korrupsjon.

Ifølge justisministeren har påtalemyndigheten i Beograd mottatt siktelsene fra politiet, og beordret etterforskning i kjølvannet av disse.

Først når det foreligger en konklusjon på etterforskningen, kan påtalemyndigheten komme med en formell tiltalebeslutning, presiserte justisministeren.

Eks-presidenten er siktet for maktmisbruk i årene han var president i Serbia og senere Jugoslavia. Påtalemyndigheten mener også å kunne bevise at han forsynte seg av statens midler.

Landets assisterende kriminalpolitisjef mener Milosevic utstedte ulovlige ordre som skapte kaos i finansmarkedet og at regimet hans tappets statskassa for nærmere 1,3 milliarder kroner.

Siktelsen gjelder forhold begått i perioden 1997 til 5. oktober i fjor, da Milosevic ble styrtet.

Serbias justisminister mener forbrytelsene kan gi fengsel i mellom fem og 15 år. Siktelsen kan også bli utvidet til «forsøk på væpnet opprør», fordi eks-presidentens livvakter åpnet ild mot politifolkene som forsøkte å arrestere ham natt til lørdag.

(Dagbladet.no, NTB)

BAK LÅS OG SLÅ: En bevæpnet fengselsvakt vokter fengselet i Beograd hvor Milosevic ble tatt i forvaring etter arrestasjonen.Alle foto: SCANPIX/REUTERS
POLITIOPPBUD: Serbiske politimenn sto tett samlet for å hindre sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den tidligere presidenten i morgentimene i dag.