Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic tar hevn

PRAHA (Dagbladet): Slobodan Milosevic forbereder nå et oppgjør med sin sterkeste rival, den rabiate nasjonalisten og visestatsministeren Vojislav Seselj. President Milosevic må selge kuvendingen i Kosovo-krigen som en seier, og ikke som en kapitulasjon for Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et uttrykk for maktkampen som kan komme, opplevde vi da den serbiske nasjonalforsamlingen etter en opphisset debatt for lukkede dører vedtok fredsplanen mot stemmene til Seselj og hans Serbiske radikale parti (SRS).

- Jeg blir ikke sittende i regjeringen og vente på at NATO-soldater skal rykke inn i Kosovo, tordnet Seselj, som vil trekke seg fra den serbiske regjeringen dersom det skjer.

Seselj, som organiserte sine egne paramilitære tsjetnikstyrker i Bosnia og Kroatia, kom også med dulgte trusler om å bekjempe fredsstyrkene med våpenmakt.

Sjanseløs

- Men Seselj har ingen sjanser til å sette seg opp mot Milosevic. Hittil har Milosevic brukt Seselj til å vinne nasjonalistene for seg. Nå er Seselj trolig ferdig, sier kilder i Beograd.

Typisk for Milosevics totale kontroll var at debatten i den serbiske nasjonalforsamlingen foregikk uten at pressen fikk være til stede og etter at det fjernsynsanlegget i huset var slått av. Ingen skulle få høre nasjonalistenes argumenter.

- Dette er en stor dag for freden, for stabiliteten i Jugoslavia og i hele regionen, forkynte den tidligere jugoslaviske visestatsministeren Vuk Draskovic i går.

Kildene regner med at Milosevic også vil nedkjempe mulig motstand blant de høyere militære og innen spesialpolitiet. Disse styrkene er fullstendig ydmyket av avtaleteksten. Den refererer til styrkenes gjerninger som «volden og undertrykkelsen i Kosovo».

En usikkerhet er derimot de paramilitære styrkene som opererer i Kosovo, og som kan stelle i stand provokasjoner som torpederer en fredsavtale.

Fredshåpet

Beograds innbyggere håper på fred, men vet ikke om de tør tro på det. At NATO-fly brøt lydmuren over byen da Martti Athisaari og den russiske Balkan-utsendingen forlot Milosevic i går ettermiddag, tas som et dårlig tegn.

I Beograd er det også en utbredt forestilling om at UCK-geriljaen ikke vil legge ned våpnene, men fortsette krigen.

Skulle fredshåpet bli virkelighet, sitter mange med spørsmålet: Hvorfor måtte det ta ti ukers bombing og et ødelagt land før man kom så langt?

At fred vil føre til en demokratiske utvikling for serberne, har de færreste opposisjonelle illusjoner om - selv om enkelte av dem nå krever nyvalg.