Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic tiltalt for 23 barnedrap

Slobodan Milosevic er personlig ansvarlig for drapet på 340 kosovoalbanere blant dem 23 barn. Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia holder også Milosevic ansvarlig for deportasjonen av 740.000 sivile fra Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen satte i dag i gang historiens første rettsforfølgelse basert på slike anklager mot et sittende statsoverhode.

Det var en alvorlig, men svært bestemt leder av domstolen, kanadieren Louise Arbour, som torsdag ettermiddag kunngjorde tiltalen, som lekket ut allerede onsdag kveld. Den ble tatt ut allerede 22. mai, men av hensyn til FN-personells sikkerhet ble kunngjøringen utsatt. De siste FN-ansatte forlot Jugoslavia i dag.

- Vi nådde et punkt hvor vi hadde nok bevis for overgrep, noe som resulterte i denne tiltalen. Det er vår mening at vi har en troverdig sak og nok materiale til fellende dom, sa Arbour, som den siste tiden har reist verden rundt for å overbevise stats- og regjeringsledere om å bidra til å legge fram bevis for Milosevic' herjinger i Kosovo. Spesielt Storbritannia og USA har kunngjort at slike bevis har vært samlet inn og overlevert domstolen i Haag.

340 drap

Milosevic er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. I tillegg har domstolen tatt ut tiltale mot Serbias president Milan Milutinovic, Jugoslavias visestatsminister Nikola Sainovic, Jugoslavias hærsjef Dragoljub Ojdanic og Serbias innenriksminister Vlajko Stojiljkovic.

Milosevic og hans medtiltalte er ifølge domstolen ansvarlige for at 340 navngitte kosovoalbanere er blitt drept siden januar i år. Alle de dreptes navn følger som vedlegg til den 41 sider lange tiltalen som ble offentliggjort i Haag torsdag ettermiddag.

Milosevic holdes også personlig ansvarlig for deportasjonen av 740.000 sivile fra Kosovo i tidsrommet fra januar til mai i år, og han er tiltalt for å ha forfulgt sine egne borgere på bakgrunn av deres etniske og religiøse bakgrunn og politiske overbevisning.

Tiltalen ble formelt kunngjort klokken 14 norsk tid torsdag og fra samme tidspunkt gikk det også ut en arrestordre i alle FNs medlemsland og Sveits. Alle land er forpliktet til å bidra til at Milosevic og de andre tiltalte blir pågrepet, men det store spørsmålet er likevel om Jugoslavias president noen gang vil stå i tiltaleboksen i den internasjonale domstolen i Haag.

I tide

- Kanskje er jeg naiv, men jeg hadde aldri stått her om jeg ikke hadde hatt tillit til at rettferdigheten skal skje fyldest, sa Arbour.

Hun viste til at den foreløpig siste ettersøkte krigsforbryteren etter krigen i Bosnia ble arrestert i desember 1998.

Domstolen er direkte underlagt FNs sikkerhetsråd og skal ikke motta noen instruksjoner fra enkeltland. Arbour sa at flere land var blitt informert om tiltalen, men hun ville ikke si om noen hadde prøvd å hindre at den ble tatt ut nå, mens NATO bomber samtidig som den diplomatiske aktiviteten er i høygir.

- Noen vil hevde at denne tiltalen kom for sent, andre vil si den kom for tidlig, men jeg mener den kom akkurat på rett tidspunkt. Jeg innser at den kan ha en virkning for fredsprosessen, men jeg er overbevist om at produktet av vårt arbeid vil være et viktig bidrag til fred, sa Arbour, som la til at enhver prosess som innledes mot forbrytere bør være gode nyheter.

Ikke skikket

Arbour lot det skinne klart igjennom at hun mener det nå vil bli svært vanskelig å forholde seg til Milosevic som forhandlingspart for en Kosovo-avtale, selv om hun understreket at hun ikke hadde noen råd å gi til NATO om hvilken form de diplomatiske bestrebelsene nå bør få.

- De tiltalte blir i hvert fall ikke mer skikket til å opptre som garantister for fred, sa Arbour.

Det er et åpenbart dilemma for de vestlige stormaktene at Milosevic er en lovlig valgt leder og den eneste som har en avgjørende innflytelse på situasjonen i landet. Av mange blir han fortsatt oppfattet som den eneste reelle forhandlingsmotpart.

- Det er ikke opp til meg å si hvordan politikerne skal hanskes med dette. Det er et veldig vanskelig spørsmål, og der har jeg ikke noe råd å gi, sa Arbour.

(NTB)