Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic tiltalt

BRUSSEL (Dagbladet): Med den historiske tiltalen fra FNs krigsforbryterdomstol i Haag er Jugoslavias president Slobodan Milosevic blitt enda mer jaget og isolert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i historien, og mens krigen fortsatt raser, er et sittende statsoverhode tiltalt for krigsforbrytelser. Tiltalen kan imidlertid kaste den skjøre fredsprosessen ut i en ny, alvorlig krise.

- Det kan ikke utelukkes at tiltalen vil gjøre arbeidet for en diplomatisk løsning vanskeligere, sier en høytstående diplomatisk kilde i NATO.

Rykter

FN-domstolens øverste anklager, Louise Arbour, sa at hun vil komme med «en viktig kunngjøring» klokka 13.00 i dag. Men hun ville i går ikke si noe om meldingene fra fjernsynsselskapet CNN om at en tiltale er nært forestående og at arrestordren allerede er underskrevet. CNN viste til ikke navngitte diplomatiske kilder i Europa.

Det har i lang tid versert rykter om at Milosevic allerede har stått på ei hemmelig tiltaleliste fra Krigsforbryterdomstolen i Haag, noe som trolig har bidratt til at han ikke har forlatt Jugoslavia siden Dayton-avtalen ble undertegnet i november 1995.

Formelt har FNs sikkerhetsråd gitt domstolens sjefanklager Louise Arbour en helt uavhengig status. Men det er ingen tvil om at hun har varslet både FNs generalsekretær og USA om sin avgjørelse på forhånd.

Vanskelig å forhandle

Tiltalen innebærer at spillerommet for forhandlinger med Milosevic er svært lite. Milosevic er blitt en fange i sitt eget land, og NATO kan ikke gi innrømmelser til en mann som FN anklager for å være en krigsforbryter.

Alliansen vil likevel forsøke å fortsette fredsdiplomatiet. Milosevic anses fortsatt som Jugoslavias lovlig valgte president.

- Utviklingen har gått så langt at Milosevic kanskje ikke anser tiltalen som et umiddelbart og stort problem. Før han kan bli stilt for retten, må han tas hånd om. Han har fremdeles kontroll over sitt eget land, og det eksisterer ingen planer om å hærta Jugoslavia, sier NATO-kilden.

NATO har fortsatt ikke våget å arrestere de to bosniske serberne som til nå har stått øverst på domstolens tiltaleliste: general Ratko Mladic og den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic.

Frykten for tap av egne soldater og den politiske risikoen har avholdt den NATO-ledede styrken i Bosnia fra å gå til aksjon.

Med Milosevic under tiltale er den politiske risikoen ved å ta Mladic og Karadzic mindre.