Milosevic utleveres?

Jugoslaviske myndigheter tar de første rettslige skritt for utlevering av tidligere president Slobodan Milosevic til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige nyhetsbyrået Tanjug opplyste mandag at justisminister Momcilo Grubac har videresendt Haag-domstolens utleveringsordre til en domstol i Beograd, i samsvar med dekretet som ble utstedt lørdag.

- Dermed er det blitt innledet konkret samarbeid med Haag-domstolen, i tråd med dekretet, heter det i meldingen fra Tanjug.

Maskineri

Rettsmaskineriet er satt i bevegelse, men Milosevics advokater kommer til å gjøre alt for å stanse det.

Mandag klaget de regjeringens utleveringsdekret inn for forfatningsdomstolen. Sosialistpartiet varsler protestmøte i Beograd tirsdag.

Regjeringen har imidlertid hastverk. Fredag begynner den store giverlandskonferansen for Jugoslavia i Brussel hvor det er håp om bidrag på 1,3 milliarder dollar. Men USA har ennå ikke tilsagt sitt nærvær.

Store problemer

Regjeringen i Beograd må av politiske grunner gå lempelig fram og la ankeprosessen gå sin gang. Loven gir adgang til å appellere en ny bestemmelse til høyesterett. Prosessen kan i høyden ta tre uker, trolig vil det gå fortere fordi regjeringen ønsker å se resultater. Det snakkes om at Milosevic vil være i Haag i løpet av to uker.

Regjeringen kan komme til å utlevere en bosnisk serber til Haag-domstolen før konferansen for å vise at den ikke farer med tomme ord. Det er innenrikspolitisk mye lettere å utlevere en bosnisk serber enn en jugoslavisk borger.

Krigsforbryterdomstolen har gjort det klart at dekreter er vel og bra, men til sjuende og sist vil den se tiltalte bak lås og slå.

- Samarbeid betyr handling. Det er god plass i varetektsfengslet, sa talskvinne Florence Hartmann.

Knep

Milosevics advokater hevder at utleveringsdekretet er i strid med grunnloven, som forbyr utlevering av jugoslaviske borgere.

Men reformistfløyen i regjeringen viser til at det ikke er snakk om utlevering til en annen stat, men til en FN-institusjon.

Sosialistpartiet har stilt seg helt solidarisk med sin tidligere leder.

- Vi vil bruke alle politiske og legale midler for å bekjempe dette dekretet og hindre at det settes ut i livet. Det er grunnlovsstridig og mot folket, sa Ivica Dacic, partiets nestleder. (NTB)