Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milosevic ydmyket Vollebæk

PRAHA (Dagbladet): I en atmosfære som var iskald fra første øyeblikk, ble Vollebæk gjenstand for en høyst udiplomatisk og personlig preget sjikane fra president Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjikanen kom da Vollebæk for ti dager siden var i presidentpalasset i Beograd for å be den jugoslaviske presidenten om å godta selvstyreavtalen for Kosovo. Dette får Dagbladet bekreftet av sentralt plasserte kilder som fulgte forhandlingene.

Milosevic ga klar beskjed om at han ikke hadde den minste respekt for den norske utenriksministeren og OSSE-formannen. Han anklaget også Vollebæk for å være en løpegutt for amerikanerne.

- Hvorfor er du kommet? Hva vil du egentlig her i Beograd? Slike nedlatende spørsmål ble utenriksminister Vollebæk møtt med så fort han hadde satt foten innenfor døra til president Milosevics hvite palass i den serbiske hovedstaden.

Nedlatende og amper

Åpenbart i et forsøk på å bringe Vollebæk ut av fatning, slo Milosevic an tonen med å hylle det tradisjonelle gode forholdet mellom nordmenn og serbere tilbake fra krigens dager. Han uttrykte sin anerkjennelse for en av Vollebæks hjelpere, OSSE-ambassadør Kai Eide i Wien.

I neste øyeblikk fikk Vollebæk beskjed om at Milosevic derimot ikke hadde den minste respekt for ham. Milosevic beskyldte dagens OSSE-formann for å være løpegutt for amerikanerne i Kosovo.

Under hele samtalen ble Vollebæk stadig avbrutt av en amper Milosevic.

Da Vollebæk kritiserte regimet i Beograd for trakasseringen av en gruppe OSSE-observatører som ble holdt fast i nesten et døgn på grensa fra Makedonia, fikk utenriksministeren en ny omgang fra Milosevic. Igjen fikk han høre at både han selv og OSSE løp amerikanernes og UCK-geriljaens ærend.

Vollebæk ble utsatt for en like dårlig behandling da han tidligere samme dag møtte den jugoslaviske utenriksministeren Zivadin Jovanovic.

Hard tone

Tilsvarende opplevelser hadde den tyske utenriksministeren Joschka Fischer da han for tre dager siden møtte Milosevic. Ikke et øyeblikk var Milosevic villig til å lytte til oppfordringen om å bøye av og akseptere at det blir utplassert NATO-soldater for å overvåke en fredsavtale i Kosovo.

Utenriksminister Vollebæk innrømmet etter sitt møte med Milosevic forrige mandag at tonen hadde vært meget hard, men hevdet at samtalen foregikk i diplomatiske former.

- President Milosevic finner det meningsløst, et spill av tid, å snakke med Vollebæk og med andre europeiske utsendinger. Han oppfatter Vollebæk som en utenriksminister og OSSE-formann uten makt og sanksjonsmuligheter, sier redaktør Stojan Cerovic i det uavhengige nyhetsmagasinet Vreme i Beograd til Dagbladet.

Holbrooke godtatt

- Richard Holbrooke er eneste motspilleren på den internasjonale arena som Milosevic respekterer. Han er den eneste som kan føre et språk som er like ubehøvlet som Milosevics, sier Cerovic.

YDMYKET: Utenriksminister Knut Vollebæk fikk voldsomme verbale skyllebøtter av president Slobodan Milosevic da OSSE-formannen var i Beograd i forrige uke.