FOR RETTEN: Jovica Stanisic. Foto: AFP PHOTO/ANP/Scanpix
FOR RETTEN: Jovica Stanisic. Foto: AFP PHOTO/ANP/ScanpixVis mer

Milosevics etteretningssjef var hemmelig CIA-agent

Ifølge en pensjonert CIA-offiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den serbiske presidenten Slobodan Milosevics sjef for de hemmelige tjenestene gjennom åtte år var også informant for USAs etterretningstjeneste CIA, ifølge en pensjonert CIA-offiser.


Sjefen for Serbias hemmelige tjenester, Jovica Stanisic, står tiltalt for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag for omfattende og grusomme krigsforbrytelser.

Men Stanisic var fra 1992 også informant som overleverte store mengder opplysninger til CIA, opplyser den pensjonerte CIA-agenten William Lofgren til avisen Los Angeles Times.

Møter

Gjennom årene møtte Stanisic representanter for CIA, og først og fremst Lofgren, i båter på Sava-elven og i såkalte «sikre hus» ved elvebredden. I møtene utleverte Stanisic hemmeligheter fra Milosevic-regimets innerste sirkler, ifølge avisen.

Stanisic skal ha bidratt med opplysninger om gravplasser og steder hvor FN-soldater fra NATO-land ble holdt som gisler. Han hjalp CIA sette opp et nettverk av CIA-baser i Bosnia-Hercegovina for å overvåke fredsavtalen som til slutt ble undertegnet sent på høsten 1995.

Stanisic er tiltalt i Haag blant annet for å ha opprettet og styrt dødskommandoer i Bosnia og Kroatia som spilte en vesentlig rolle i iverksettelsen av den etniske rensingen av ikke-serbere. Han risikerer livsvarig fengsel hvis han blir funnet skyldig.

- Gjorde mye godt

Stanisic har selv sagt seg «ikke skyldig» i den omfattende tiltalen der han delvis står anklaget med sin nære medarbeider Franko Simatovic. Simatovic var sjef for de hemmelige tjenestenes spesielle kommandogruppe De røde bereter.

Den tidligere CIA-agenten Lofgren prøver ikke å motsi noen av anklagene mot Stanisic i Haag.

- Men hvis vi ser bort fra tiltalen, så gjorde denne mannen noen ting som hjalp til med å bilegge krigshandlingene og etablere fred i Bosnia, sier han til Los Angeles Times.

Ber om hjelp

Erfarne observatører har registrert at Stanisic og Simatovic begge er blitt innvilget permisjon flere ganger fra varetektsfengselet i Haag, tross de alvorlige tiltalene mot dem og tross de sentrale rollene de skal ha spilt.

Ifølge Los Angeles Times har Stanisic bedt om, og fått, en usedvanlig sjelden bistand fra CIA. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen skal ha skrevet og overlevert en skriftlig oversikt til domstolen over Stanisics bidrag til å avslutte krigen eller unngå krigsforbrytelser.

Makt til å drepe

Aktor i saken mot Stanisic, Dermot Groome, sier i en kommentar at Stanisics evne til å bistå CIA og motvirke Milosevic bare understreker hvilken makt han hadde.

- Evnen hans til å redde liv er tragisk nok akkurat den samme myndigheten og akkurat den samme evnen Stanisic brukte til å ta liv, sier Groome.

CIA sier ifølge avisen at de aldri så bevis for at Stanisic begikk eller beordret krigsforbrytelser.

Stanisic skal også på et tidspunkt ha overtalt Milosevic til å la ham opprette en «bakkanal» til CIA, og dermed ha legalisert kontakten han allerede hadde hatt en stund.

Og ifølge CIA-kilder nektet Stanisic å motta penger fra USA. Han skal heller aldri ha gjennomført operasjoner med amerikanerne og aldri ha gitt opplysninger som han mente ville vært direkte forræderi mot Milosevic.

(NTB)