Milosevics ragnarok

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mye tyder på at Slobodan Milosevic vil ha omkamp om makta i Jugoslavia. Men revolusjonen har allerede kommet så langt at han aldri vil kunne vinne en omkamp. Det eneste han kan oppnå, er å trekke sitt land inn i et kort og blodig ragnarok. En slik utvikling vil stå i stil med den blodige karrieren til Milosevic og hans menn - samt hans forhatte kone Mirjana. Men det vil være en tragedie for Jugoslavia, der folket nå bærer på et håp om at framtida kan bringe annet enn krig og fattigdom.
  • Det er i dette håpet Jugoslavias framtid ligger. Det er derfor et motkupp fra Milosevic og hans menn er så viktig å forhindre. Det er derfor den nye presidenten Vojislav Kostunica har to viktige oppgaver foran seg nå. Den ene er å rydde opp i egne rekker. Han har selv beskrevet koalisjonen av 18 partier som brakte han til makta, som en vulkan. Den andre er å hindre at Slobodan Milosevic blir en slags opposisjonsleder som når som helst kan utfordre dem som kjemper for en demokratisk utvikling i Jugoslavia.
  • Det er Jugoslavias kompliserte konstitusjonelle byggverk som gjør at Milosevic fortsatt kan kjempe om makta med lovlige midler. Valget Milosevic tapte, var presidentvalget i Jugoslavia. Når Milosevic nå kjemper tilbake, er det gjennom regjeringen i Serbia, der den nære Milosevic-vennen og krigsforbrytertiltalte Milan Milutinovic er president. En annen slagmark er innen de væpnede styrker og politiet, der det også foregår en beinhard maktkamp om lojaliteten skal være til det gamle eller det nye regimet.
  • Hvis Milosevic fra sitt godt bevoktede palass velger konfrontasjon, og får støtte fra tilstrekkelig mange lojale generaler, er det folkets støtte i gatene i Beograd og andre byer som vil være Kostunicas beste våpen. Den største faren er at desperasjonen kan være total hos Milosevic og hans menn. For mange av dem er valget på litt lengre sikt døden eller tiltale ved krigsforbryterdomstolen i Haag. Det er et valg som fortsatt gjør ragnarok til en farlig mulighet.