Milosevics skyld

Det er ikke enkelt, men det er vår plikt fram til dom er falt, å betrakte Slobodan Milosevic som uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SERBIAS og Balkans sterke mann som hadde makt og myndighet til å starte fire kriger der hundretusener ble drevet på flukt og tusener mistet livet, er nå å betrakte som uskyldig i den tiltalen for forbrytelser mot menneskeheten som er reist mot ham. Det er ikke enkelt å ta inn over seg, men den statusen opprettholder han formelt og reelt inntil endelig dom er falt i saken, antakelig først om tre til fire år. For slik er rettssakens vesen når den skal føres med krav til upartiskhet og ivaretakelse av prinsippene for rettssikkerhet for den tiltalte.

Etterforskerne ved FN-domstolen i Haag sier at de bare forfølger saker der de er sikre på at rett person blir stilt for retten. Med andre ord: Den som domstolen reiser tiltale mot, er pr. definisjon allerede kjent skyldig. Men først når det finnes en reell mulighet for frifinnelse, er det tale om en domstol som kan ha bred tillit, og som kan gjøre seg håp om å bli respektert av andre enn de seirende i en konflikt. Professor Nils Christie sier i en kommentar til arrestasjonen og utleveringen av Milosevic at «det er lederen for den tapende parten i krigen mellom NATO og Serbia som nå blir levert ut».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer