Milosevics venner feies ut

BEOGRAD (Dagbladet): Jugoslavias nye president Vojislav Kostunica har trolig avverget den siste alvorlige faren for et kupp fra Slobodan Milosevics allierte. I dag faller også regjeringen i den jugoslaviske republikken Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et helt fotballag av serbere som er tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag, blir nå gjort arbeidsløse som følge av Kostunicas hardkjør for å utrydde restene av det gamle regimet. I går ble parlamentet i Serbia tvunget av det politiske jordskjelvet til å skrive ut nyvalg.

Pakker sammen

Serbias president Milan Milutinovic må i dag pakke sammen og forlate palasset i Beograd sammen med sin hær av livvakter.

Hans innenriksminister og sjef for den serbiske politistyrken på 100000 mann, Vlajko Stojilkovic, trakk seg med øyeblikkelig virkning i går.

General Dragoljub Ojdanic blir avsatt som forsvarsminister i den jugoslaviske føderasjonen. Milosevics stedfortreder som leder for Sosialistpartiet (SPS), Nikola Sainovic, har en like usikker framtid som sin sjef.

Alle fire er ettersøkt av Haag-domstolen for krigsforbrytelser, blant annet massedrap på uskyldige sivile. Stojilkovic og Sainovic blir regnet som Milosevics viktigste og mest brutale medarbeidere under krigen i Kosovo i fjor.

Serbia storebror

For president Kostunica er det avgjørende å knekke en mulig motstand i den serbiske republikken, som er storebror i føderasjonen med Montenegro. Ifølge grunnloven har regjeringen og parlamentet i republikken Serbia langt større makt enn de samme institusjoner på føderalt nivå.

Hadde Kostunica ikke handlet raskt som han nå gjør, kunne Milosevics handtlangere ha kloret seg fast i sine maktposisjoner i Serbia.

En plan blant Milosevic-tilhengerne var å rive Serbia løs fra Jugoslavia i et forsøk på å gjøre Kostunica arbeidsløs som president i en føderasjon som ikke lenger eksisterte.

Planen lyktes ikke.

TIDA UTE: Serbias president Milan Milutinovic må i dag gå. Føderasjonen Jugoslavias nye president Vojislav Kostunica feier nå ut Milosevics støttespillere fra maktapparatet i Beograd.