Mimi fronter 90 kvinner mot Hollywood-sjefen

Seks ukers rettssak starter mandag - Harvey Weinstein vitner neppe.

SEX-OFRENES ANSIKT UTAD: Mimi Haleyi, her på en konferanse i The Women's Media Center i oktober 2017, fronter ett av tiltalepunktene mot Harvey Weinstein i retten fra mandag. Foto: Evan Agostini, Invision/AP/NTB Scanpix.
SEX-OFRENES ANSIKT UTAD: Mimi Haleyi, her på en konferanse i The Women's Media Center i oktober 2017, fronter ett av tiltalepunktene mot Harvey Weinstein i retten fra mandag. Foto: Evan Agostini, Invision/AP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

To år etter at anklagene om seksuelle overgrep begynte å hagle mot Harvey Weinstein (67), stilles han mandag for retten for voldtekt og for å ha tvunget til seg oralsex.

Nesten 90 kvinner har anklaget den tidligere Hollywood-produsenten for enten upassende seksuell oppførsel eller overgrep.

Men kun to av sakene er en del av tiltalen når rettssaken mot ham innledes mandag.

Han står tiltalt for å ha voldtatt en ikke navngitt kvinne på et hotellrom i New York i mars 2013 og for å ha tvunget en annen kvinne, tidligere produksjonsassistent Mimi Haleyi, til oralsex i Weinsteins egen leilighet i juli 2006.

Ifølge amerikanske medier var hun i 20-årene da tiltalepunktet om oralsex skjedde.

RULLATOR: Denne videoen av Harvey Weinstein skaper sterke spekulasjoner. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Rettssaken er ventet å vare i seks uker. Blir han kjent skyldig, risikerer han livsvarig fengsel.

Begynte med avisartikkel

Anklagene mot Weinstein ble først omtalt i New York Times i oktober 2017. Deretter strømmet det på med beskyldninger mot den nå 67 år gamle filmmogulen, blant annet fra filmstjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Weinstein selv har beklaget sin oppførsel og den lidelse han har påført de mange kvinnene, men han insisterer på at sexen var frivillig og at han ikke har gjort noe ulovlig.

Sopranos-vitne

Saken har ført til at han fikk sparken fra produksjonsselskapet Miramax, som han selv grunnla sammen med sin bror.

Aktoratet har innkalt fire vitner for å forsøke å overbevise juryen om at de to sakene illustrerer et langvarig mønster med overgrep mot langt flere kvinner.

Blant vitnene er Sopranos-skuespilleren Annabella Sciorra, som var blant de første som anklaget Weinstein – for en voldtekt tilbake i 1993–94.

En annen kvinne vil vitne om en episode tilbake i 2013, der hun hevder Weinstein voldtok henne. Anklagene til de to andre er ikke er kjent på forhånd.

Byttet forsvarere

Det er ikke ventet at Weinstein selv vil vitne.

Weinstein, som er kjent som en utålmodig mann, har byttet ut advokatene sine flere ganger etter at han ble siktet.

Valget falt til slutt på Donna Rotunno, som med stort hell har forsvart flere titall menn som er blitt anklaget for seksuelle overgrep og trakassering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer