Mimis sigar

København (Dagbladet): Det er nesten ufattelig, men om 79 flere mennesker på Færøyene hadde stemt borgerlig, ville Uffe Ellemann-Jensen ha vært statsminister i Danmark. En eldre kvinne i Publicistklubben kommenterte dette overfor meg i en streng tone: - Der kan du se hvor viktig det er at både du og jeg stemmer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nemlig den tradisjonelle «Dagen-derpå»-debatten i Publicistklubben i går formiddag. Det er en ære for politikere å bli invitert hit dagen etter et valg eller en folkeavstemning, fordi det innebærer at de har stått i begivenhetenes sentrum.

Lokalet var tettpakket av redaktører, forleggere og politikere. Lufta var full av sigarett- og piperøyk - og av ironi: tenk at nettopp et mandat fra Færøyene skulle redde Nyrup og avgjøre valget! Det er bare et par måneder siden Færøy-banksaken holdt på å velte regjeringen og skape opprørske tilstander på Færøyene. Det kan faktisk bli spennende å se hva den færøyske sosialdemokrat på vippen kan få ut av sin posisjon.

  • På podiet satt blant andre en av valgkveldens vinnere, Centrum-Demokraternes Mimi Jakobsen, som med sin sigar hensatte Uffe Ellemann-Jensen og Poul Nyrup Rasmussen til et grenseland mellom aktiv og passiv røyking. Hva var det som skjedde den historiske natta?
  • Danske velgere oppfører seg ikke alltid som andre velgere. Til tider kan de være alle gallupinstitutters mareritt, dels fordi hver enkelt synes å gjøre krav på å ha et eget parti og dels fordi de plutselig, som næret av en stor samstemt tilskyndelse, løper til valgurnene og sier at nå er det nok! Nå får vi stoppe opp og tenke oss om. Derfor skal vi ha det som vi har det. Det var noe slikt som skjedde ved det berømmelige nei ved folkeavstemningen i 1992. Og noe liknende skjedde i går.
  • Valgdeltakelsen var svært høy, 86 prosent, og det var sosialdemokratene som mobiliserte i innspurten. Sofavelgerne forlot stua fordi de hadde fått for mye av Uffe, Pia og Mimi - denne uskjønne borgerlige blanding som ganske sikkert ville gjort dansk politikk mer konfliktfylt om de fikk regjere sammen.
  • De gjorde imidlertid gode valg alle tre, Venstre og Uffe Ellemann-Jensen holdt stillingen, Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti ble så avgjort vinnere ved å komme inn på Folketinget med 13 mandater. Likeledes var Centrum-Demokraterne fornøyde med 8 mandater. Men altså, det var denne forening av nesten uforenlige størrelser som fikk den siste rest av usikre velgere til å skjønne at skal landets vekst fortsette til beste for de fleste, må den sittende regjering få fornyet tillit. Det betyr at også regjeringen helt på tampen lyktes i å få fram sine viktigste kort, nemlig den økonomiske situasjonen og nedgangen i ledigheten.
  • «Danskene liker ikke den rene vare,» sa Mimi Jakobsen på Publicistklubben. Det var ikke minst et spark til Pia Kjærsgaard. Danskene vil samarbeid, være tilpasningsdyktige, kort sagt leve fredelig og rolig med hverandre, sa hun og tilbyr nå all mulig hjelp til Nyrup-regjeringen. Med sin devise «samarbeid hen over midten» er hun alltid der vinden blåser, og det var mer enn talende at både Uffe og Nyrup nøt godt av hennes sigar dagen derpå. To dager før pekte hun på en borgerlig regjering. Nå beiler hun til den sittende. Sånn er dansk politikk.
  • Med Det Konservative Folkepartis katastrofale valg (8,9 prosent) er den sittende regjeringen med Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre i realiteten blitt styrket og har fått bedre styringsmuligheter, fordi nettopp Centrum-Demokraterne vil bruke sine mandater til å holde ytterfløyene mest mulig fra regjeringsfatet. Det ville utvilsomt ha vært langt vanskeligere for Mimi å delta i en borgerlig regjering der Dansk Folkeparti med rette kunne gjøre like stort krav på innflytelse som Det Konservative Folkepartiet.
  • På møtet sa statsminister Poul Nyrup Rasmussen at regjeringens viktigste oppgaver nå blir å sikre et ja til Amsterdam-traktaten 28. mai, oppnå størst mulig enighet om flyktning- og innvandringspolitikken og styrke kommuneøkonomien og sykehusenes situasjon. I det meste av dette vil regjeringen få Mimis helhjertede støtte. Derfor sitter den trygt, om det da ikke skulle komme et uventet krav fra Færøyene, eller en bortkommen eske med stemmer blir funnet et sted. Sånt kan også skje.Og Mimis sigar kan blåse alle veier.