Min angst, din moro

Handlegalskap og fobier er topp underholdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VRENG SJELA. Har du en fobi og en kjæreste som du er villig til å gjøre alt for, kan det bli skikkelig god underholdning. Vilkåret er selvsagt at du blotter all angst for åpne kameraer. Ratingen kan gå til værs, og da ser det ut til at kommersielle fjernsynskanaler blåser i alt som heter anstendighet. En trenger ikke mye innsikt for å forstå mekanismene i dette spillet der all etikk er kastet på bekostning av inntjeningspotensialet ei fortvilt ungjente kan utløse. Vi snakker selvsagt om programmet «Jeg gjør hva som helst». Jeg gjør hva som helst? Makan til tøys.

TRIST KONSEPT. Det er sørgelig at bildet av den fullkomne kjærlighet skal være at man gjør hva som helst på tross av alt hva ens eget sjeleliv er laget for. Er det beviset på total hengivelse at en påfører seg sjøl skader ved å tvinges inn i situasjoner der ens fobi forsterkes ytterligere? Psykologer advarer mot at nettopp dette kan bli konsekvensen dersom personer presses inn i situasjoner lik den du kunne lese om i Dagbladet på kvinnedagen i uka som gikk. Det handlet altså om ei jente som til tross for en kraftig flyskrekk hopper i fallskjerm for TV 2 og kjæreste.

HANDLEGALSKAP. Det er navnet på manien som skal dyrkes på TV3 fra og med denne tv-aften. Nasjonens hotteste trendberte, Pia Haraldsen, er dommer i «Shopaholics». Hun har erfaring og utdanning fra jetsettliv i London og er trendredaktør i norskeutgaven av Cosmopolitan.

Shopaholic betyr - oversatt til norsk av det velrenommerte Kunnskapsforlagets ordbok - «person med handlemani». Hvorvidt TV3 har tenkt å plukke opp gjeldsofre på høye hæler i kjølvannet av programmet, er usikkert. Her synes det som om det er gleden over selve shoppingen som skal formidles.

Det er jo forresten fullt mulig å ta konseptet litt videre, det fins mange skjebner med forskjellige manier.

«GAMBLERS», kunne være et passende navn på et konsept der det er om å gjøre å spille bort en pengesum. De det går riktig ille med, spiller riktignok bort både kjerring og grunn, men det synes aldri på ratingen. En annen variant kan være «Alcoholics», det sier seg selv at deltakerne her vil juble over en kasse vin eller vodka om de greier å gjennomføre de vanskelige drikketester programlederne stiller deltakerne overfor. Også her kan det gå litt skeis med hovedpersonene og deres familier. Seerne vil på sin side antakelig juble over det de ser. Kanskje noen til og med prøver seg på rusbrus til laks eller whisky til grøt. Hallo!

Da taper de.