- Min beste venn er død

Dan Sigurd Jensen (25) mistet sin beste venn fordi politiet ikke hadde råd til overtid. Han er opprørt og sint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Else Eik-Nes (53) hørte de desperate ropene fra ei jente i nød: «Hjelp, hjelp meg!» Hun ringte straks politiets nødnummer - men politiet hadde ikke penger til å rykke ut. Marit Janson (20) druknet i båthavna i Sauda.

Onsdag ble 20 år gamle Marit Janson fra Sauda funnet død i båthavna på hjemstedet. Politiet konkluderte med at hun var utsatt for et tragisk uhell.

I går ettermiddag samlet venner av den omkomne seg ved båthavna. De tente lys og hadde en stille stund for å minnes den døde. Måten Marit Janson døde på, gjør at sorgen blandet seg med raseri.

Forbannet

Sauda-kvinnen Else Eik-Nes er opprørt over at politiet ikke kunne rykke ut da hun ringte nødnummeret ved totida natt til onsdag.

- Dette er helt forferdelig, jeg er forbannet og sjokkert. Er det virkelig slik at penger nå teller mer enn menneskeliv i dette rike landet? spør Else Eik-Nes.

Innrømmer ingen feil

Konstituert politimester Odd Magne Haaversen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt kan ikke se at politiet har handlet feil, men har likevel bedt Sefo se på saken.

- 97- 98 prosent av alle 112-meldingene er ikke reelle, telefonen misbrukes i utstrakt grad. Ordlyd og situasjon må vurderes der og da, og så langt jeg har oversikt over, er ingen å bebreide i dette tilfellet, sier Haaversen til Dagbladet.

Operasjonssentralen er sentralisert til Haugesund, mange mil fra Sauda. Nødmeldingen ble lagt bort uten at lensmannsvakten i Sauda ble alarmert.

- Men 112 markedsføres som «øyeblikkelig hjelp», og Else Eik-Nes beskrev en helt konkret nødssituasjon, skulle dere ikke ha reagert?

- Vi har ingen grunn til å betvile kvinnens melding. Men det er åpent hvordan ordene falt. Jeg har ennå ikke snakket med vedkommende som var på vakt hos oss. Politiet skal rykke ut for å redde liv og helse, det er ikke et budsjettspørsmål, sier politimesteren.

- Bebreider meg sjøl

Else Eik-Nes kjenner foreldrene som nå sørger over sin døde datter, ei ung jente som hadde hele livet foran seg. Sauda-kvinnen vil ikke trenge seg inn i deres lidelse og har ikke tatt kontakt med de pårørende, men hun sitter hjemme og bebreider seg sjøl.

- Kanskje burde jeg ha gått ned til båthavna. Men det var mørkt, og jeg så ikke noe. Det er også et annet hus mellom vår bolig og havna. Jeg klarer ikke få det som skjedde fra meg, dette er knallhardt, sier Else Eik-Nes til Dagbladet.

Hun var aleine hjemme da hun hørte nødropene fra sjøen, mannen hennes var borte på jobb i Nordsjøen. Ropene kom med ulike mellomrom, etter en halv time ble det stille.

- Må bli oppvask

- Jeg ringer ikke 112 i utide. Dette var alvor, det hørte jeg på skrikene. Kanskje er det myndighetene, ikke politiet, som fortjener kjeften. Det er staten som bevilger penger til politiet. Dette må føre til oppvask, for vi har et politi for at de skal redde liv, framholder Else Eik-Nes.

Etter at hun ikke fikk hjelp hos politiet, fant hun fram telefonkatalogen og nummeret til sykehuset i Haugesund. Hun vurderte også å ringe politiet opp igjen. Men hun hørte ikke flere skrik fra havna, kanskje var kvinnen berget.

Men onsdag formiddag fant KNM «Tyr» kvinnen død i havnebassenget. Marinefartøyet søkte etter en mann som har vært savnet fra Sauda siden 30. oktober.

Politiet mener at kvinnen har ramlet av sykkelen og falt i sjøen. Hun hadde besøkt ei venninne og syklet langs havnepromenaden.

Det var glatt og mørkt, og gang- og sykkelstien har en innsnevring som skrår ned mot sjøen. Det er ikke noe rekkverk på stedet, fra stien er det et loddrett fall på 170 cm til sjøkanten.

En som faller i sjøen, har ingen sjanse til å komme opp igjen ved egen hjelp.

INGEN SJØLKRITIKK: - Nødtelefonen 112 misbrukes, 97- 98 prosent av oppringningene er ikke reelle, sier konstituert politimester Odd Magne Haaversen.
<B>SINT:</B>- Det er helt vanvittig, sier Dan Sigurd Jensen til Dagbladet. Hans beste venn druknet. Politiet nektet å rykke ut.
DRUKNET: Politiet hentet opp 20-åringen som ble funnet død i havnebassenget i Sauda. Else Eik-Nes hørte nødskrikene fra jenta natta før, men politiet avviste å rykke ut fordi det kostet for mye penger.