- Min bror fortjente å dø

RAFAH: Palestinske Aisha tviholder på bildet av sin sønn Jamal, som i november ble drept av israelerne. Aishas bror var delaktig i drapet - som spion for israelerne. I går ble han henrettet ved skyting på hovedpolitistasjonen i Gaza by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min bror fortjente å dø. Han forrådte sin egen nevø. Jeg har mistet en sønn. Jeg har mistet en bror. Dette er ikke normalt. Dette er ikke slik det skal være i en vanlig familie, sier Aisha Mohamad Makawee til Dagbladet.

I går kveld møtte Dagbladet Aisha og resten av familien hennes i byen Rafah lengst sør i Gaza, ved grensen til Egypt. En ambulanse fra palestinsk Røde halvmåne kjørte oss gjennom gater der hus og moskeer er gjennomhullet av israelske kuler etter mer enn tre måneders intifada.

- Det kryr av spioner for israelerne her. Henrettelsen er et signal til andre forrædere om hvilken skjebne som venter dem. For vårt folk er det nødvendig å sette et eksempel for hva som vil skje med spioner, sier Jamals far Hassan Abd Al Gadar (60).

Hatet mot palestinere som samarbeider med Israel, er så intenst at de groteske henrettelsene i Gaza og på Vestbredden ble mottatt med stor tilfredshet blant alle vi snakket med i går. I dag er det varslet to nye henrettelser av palestinske kollaboratører i Betlehem på Vestbredden.

Likvidert

Aisha og Hassans sønn - den lokale Fatah-lederen Jamal Abdul Razag (26) - ble sammen med tre kolleger ved Al Quds-universitetet i Gaza likvidert av israelske soldater i en veisperring mellom Rafah og Khan Younis. Aksjonen skjedde klokka ni om morgenen 22. november i fjor.

- Sønnen vår spilte en aktiv rolle i intifadaen. Han har sittet ni år i israelske fengsler. Han deltok aktivt i sammenstøtene her i Rafah, forteller faren. I den lille byen er over 30 mennesker drept og flere enn 800 mennesker skutt av den israelske hæren siden oppstanden startet.

To uker etter drapet på Jamal, ble onkelen Majdie Makawee pågrepet av palestinsk sikkerhetstjeneste, tiltalt for spionasje og dømt til døden av en palestinsk militærdomstol. Majdie skal ha ringt israelske agenter og fortalt hvilken bil Jamal satt i.

To militærhelikoptre og 200 soldater deltok i likvidasjonen. Ambulansesjåføren som kom først til åstedet, sier til Dagbladet at Fatah-lederen og hans venner ble skutt i ansiktet og brystet av over et dusin kuler.

- Det var blod og hjernemasse overalt. Men ingen andre biler ved sperringen ble beskutt. Bare Jamals bil ble angrepet. Da vi prøvde å hjelpe, truet soldatene på stedet med å skyte oss hvis ikke dro fra stedet straks, forteller sjåføren.

I fengsel

I forrige uke berettet den da dødsdømte Majdie sin historie på palestinsk TV. Majdie Makawee fortalte at samarbeidet med israelerne startet med at han fikk penger for å angi medfanger i et israelsk fengsel. For Jamals foreldre gjorde det angivelige pengemotivet den intense familietragedien ekstra tung å bære.

- Vi føler hat og sinne mot Majdie. Han gikk inn og ut av huset vårt. Han visste om alt Jamal foretok seg. Både vi og Majdies egen familie er enige i avgjørelsen om å henrette ham. Hvis forræderen ikke var blitt henrettet, ville han ha blitt drept av sin egen familie, sier Hassan Abd Al Gadar.

<B>NÅDELØS:</B> - Min sønn er dypest sett offer for okkupasjonen, sier Aisha Mohamad Makawee (49) for å trøste seg selv - med bilde av sønnen i armene. I går ble hennes bror Majdie henrettet av President Yassir Arafats menn. Majdie ble dømt til døden for forræderi.