- Min by er såret. Men franskmennene vil ta byen og gatene tilbake

Jonas Gahr Støre i sorg over terrorangrepene. Advarer mot å la terroristene splitte oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld satt Ap-leder Jonas Gahr Støre i middag i Bergens Næringsråd som feiret 170 årsjubileum. Ved samme bordet satt statsminister Erna Solberg.

Fikk nyhetene av Erna - Erna skjøv mobilen bort til meg og viste meg nyhetene. Det første jeg gripes av er sorg og avstandsfortvilelse. Fordi mens vi satt der, pågikk dramaet. Man kan forestille seg dramet og frykten i hele byen.

- Jeg føler at Paris er min by. Vi har alle våre steder utenfor hjemstedet, som betyr noe for oss. Jeg bodde viktige år av mitt liv der. Jeg tenker på deler av denne byen, som jeg tenker på deler av Oslo.

Tomme gater - Så byen min er såret, men den står oppreist. I dag er det bilder av tomme gater i Paris. Men jeg tror og håper inderlig at fra mandag av er franskmennene tilbake. Franskmennene har den holdningen, at hvis du tror at vi bøyer nakken og legger oss ned, da har du valgt feil folk, sier Støre til Dagbladet.

- Der har  britene og franskmennene, med alle sine forskjeller, noe felles, som jeg har stor sans for. Vi kommer til å se mer politi i gatene, mer sikkerhet, og sterkt sinne. Men de vil ta byen sin tilbake, og de har en stolthet over republikken som handler om likeverd og om at religioner ikke deler inn mennesker, sier Støre.

Støtter Erna Han hørte statsminister Erna Solbergs tale på pressekonferansen i formiddag, og sier han stiller seg bak hennes budskap.

- Jeg stiller meg bak Ernas uttalelser. Vi har én statsminister, og i en slik situasjon, slutter vi rekkene. Vi som har ansvar i politikk, alle som har lederansvar, må holde fast i balansen mellom sikkerhet, trygghet og det å være del av et fellesskap som handler om at du gjør din plikt og krever din rett. En del av din rett å leve i sikkerhet. Det å ha rom til å leve trygge liv uten mistenksomhet og frykt, er en del av det.

Først gjelder det å sette trykk på etterforskning, få arrestert og stilt de skyldige til ansvar, med all den kraft som er nødvendig. Så er det å forsikre borgerne at alt gjøres for å ivareta sikkerhet. Ingenting for politiske ledere er viktigere enn det.

- Ikke la terroristene splitte oss - Men så handler om livene vi skal leve. Terroristene har spredt død og smerte for et veldig stort antall mennesker. Men terroristene ønsker også å splitte og spre mistenksomhet. Derfor må vi ha et veldig klart hode nå, og bruke kraft til å stå imot frykt, mistenkeliggjøring og forsøk på å skape større motsetninger i samfunnet, sier Støre.

- I januar slo vi ring om jødene våre, etter angrep mot synagogene både i Paris og i København. Nå er det viktig å si til mennesker med muslimsk tro i Norge at de lever med rettigheter og plikter som andre, og at vi slår ring rundt dem. De skal ikke måtte se seg over skulderen og føle seg som annenrangs borgere. Hvis vi slutter å være ett vi, og blir vi mot dem, sa har terroristene vunnet og vi har tapt, sier Støre.

Han sier det samme gjelder nå, som etter 11. september i USA, bombene i London og 22. juli i Norge:

- Aldri være naive. Forstå hva som har skjedd, gå etter de skyldige på en måte som eliminerer trusselen, og frarøve terroristene den store seieren det vil være å få endret livene våre.

I natt så vi folk i Paris som åpnet dørene, som dro folk inn i oppgangene. Nå er det kø av blodgivere i Paris. Hvis den kraften vinner, så taper terroristene. Men hvis vi, også i Norge, snur og ser oss over ryggen, og ser etter andre mennesker som ser annerledes ut, som kan ha kommet hit som flyktninger og har en annen religion, da vinner terroristene, sier Støre.

Verdens konfliktlinjer i Paris Han understreker at terror er uhyrlig, uansett hvor det skjer, og sier han skal være forsiktig med å spekulere i hvorfor Frankrike igjen er terrormål.

- Paris er en metropol, en verdensby med oppsider og nedsider. Vi finner det mest fantastiske innen arkitektur og kultur, men vi finner også spenningene fra verdens mest brutale konflikter. Vi må bare håpe at franske politimyndigheter kan sikre seg mot at noe lignende kan skjer igjen, sier Støre.

Stoppe krigen i Syria Han understreker at det viktigste verdens politiske ledere nå må gjøre, er å få slutt på krigen i Syria.

- Vi må ikke glemme at kjernen er konflikten i Syria og ustabiliteten i Irak. Før vi får gjort noe med det, vil vi ha store, store åpne sår. Det ene er enorme lidelser for dem som bor der. Det som skjedde i Paris i går, er noe mennesker i Syria har levd med i fem år.

- Det er det som driver mennesker på flukt. Akkurat nå er det ikke mangel på militært engasjement. Det som mangler, er politisk evne til å samle kreftene, få slutt på krigen i Syria og se starten på en utvikling i en annen retning, sier Støre.

 PREGET AV TERROR: Ap-leder Jonas Gahr Støre bodde flere år i Paris som ung, og sørger over terrorangrepene. Han sier det nå er viktig å unngå splittelser og mistenkeliggjøring, da vinner terroristene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PREGET AV TERROR: Ap-leder Jonas Gahr Støre bodde flere år i Paris som ung, og sørger over terrorangrepene. Han sier det nå er viktig å unngå splittelser og mistenkeliggjøring, da vinner terroristene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer