- Min dårligste investering noensinne

Stordalen ikke fornøyd med aksjekjøpet i Norske Skog.

OSLO 20090212:
En smilende Petter Stordalen på vei inn for å høre sentralbanksjefens årstale i Speilhallen i Norges Bank torsdag kveld. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OSLO 20090212: En smilende Petter Stordalen på vei inn for å høre sentralbanksjefens årstale i Speilhallen i Norges Bank torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Hotelleier og investor Petter A. Stordalen mener kjøpet av aksjer i Norske Skog er hans og investorkollega Øystein Stray Spetalens dårligste investering noensinne.

- Vi har tapt 350 millioner kroner. Det er åpenbart at de analysene vi gjorde, var for optimistiske, sier Stordalen etter at det ble kjent at Unionen AS selger sine aksjer i Norske Skog.

Bak Unionen AS står kjendisinvestorene Petter A. Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik.

Stordalen pisker seg selv offentlig for investeringen:

- Dette har vært Øystein Stray Spetalens og min dårligste investering noensinne, sier han til NRK.

Styret

Unionen AS kjøpte seg inn i Norske Skog i desember 2007 for å «få fram verdiene» som de mente fantes i selskapet. Etter en maktkamp har Unionen AS også vært representert i Norske Skog-styret siden våren 2008.

Strategien var klar: Effektiviteten skulle skjerpes, gjelden barberes og inntjeningen øke. Slik gikk det ikke.

- Etter en samlet vurdering fant vi ut at det var best for oss nå å avslutte våre investeringer i Norske Skog, sier Stordalen.

Kjøpe eller selge

Unionen sier i en pressemelding at deres viktigste bidrag har vært å bedre likviditeten i Norske Skog. Investorene var likevel ikke fornøyd, og det er forklaringen de oppgir på hvorfor de nå selger seg ut.

- Unionens viktigste bidrag til utviklingen i Norske Skog har vært å redusere selskapets gjeld. Det seneste året er gjelden redusert med over 5 milliarder kroner, og selskapet har over 5,5 milliarder kroner i likvide midler. Unionen har imidlertid vært en pådriver for å redusere gjelden ytterligere gjennom salg av flere eierandeler. For å få gjennomslag for sin strategi har Unionen stått overfor følgende valg: Kjøpe seg opp i selskapet for å øke innflytelsen, eller selge seg helt ut. Vi har valgt det siste, sier Spetalen.

Bommet

Stordalen mener at Unionen-investorene både la for optimistiske analyser til grunn, og at de bommet i vurderingene av hva som var mulig å få til.

- Det er åpenbart at de analysene vi gjorde og den strategien vi ønsket at selskapet skulle følge, der gjorde vi gale vurderinger, og kanskje var vi for optimistiske. Men vi håper intenst at selskapet klarer å løse de utfordringer de har, sier han.

I og med nedsalget er det klart at Spetalen også fratrer som medlem av styret i Norske Skog.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer