- Min datter sa til meg at jeg måtte være så snill å ikke sende mammaen hennes i fengsel

- Vi vant alle sammen, sier faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren til jenta som ble bortført av sin mor for 11 år siden er lettet og sliten. Nå ser han fram til at datteren kommer hjem

Han klyper seg litt i armen og minner seg selv på hva som faktisk har skjedd de siste dagene.

Rakk til stjernene - Dette er helt uvirkelig. Jeg strakte meg etter stjernene, og vanligvis når man ikke lengre enn til månen. Denne gangen rakk vi helt til stjernene, sier faren til den nå 12 år gamle jenta som har vært på rømmen med sin mor i 11 år. De forsvant fra California i 2002 da jenta bare var ett år gammel.

Lettet, glad, utslitt og lykkelig er han tilbake i Norge til sin kone og deres 10 uker gamle sønn.

- Det har vært en helt utrolig reise som har rommet alle slags følelser. Nå er både jeg og moren utrolig glad og takknemlig. Saken kunne fått mange forskjellige utfall, men når det løste seg på denne måten vant vi alle. Det er utrolig, sier mannen.

Ble tipset Den norske kvinnen har vært etterlyst av FBI gjennom internasjonale politikanaler og gjennom Haag-konvensjonen etter at rettsvesenet i delstaten California slo fast at bortføringen var ulovlig. Med en australsk tv-kanal på slep klarte han og spore opp mor og datter i forige uke i et av Sydneys villastrøk. Dattera til mannen som skjulte dem i sin leilighet tok kontakt med den amerikanskene faren.

- Etter å ha sjekket ut to andre hus fant vi dem på tredje forsøk. Jeg var utrolig spent på om min datter hadde det fint eller om hun hadde blitt helt ødelagt av moren. Politiet var bare et tastetrykk unna, og jeg var usikker på om hun ville forsøke å flykte. Heldigvis gikk det bra. Min datter hadde det bra, og det var helt tydelig at det var tette bånd mellom henne og moren, sier han.

Arrestasjon - Hun visste hva som ville komme, og forklarte til dattera vår at jeg var faren hennes. Jeg fikk henne til å ringe noen i den norske ambassaden, og min plan var at vi skulle komme oss på norsk jord så snart som mulig slik at hun ikke ble arrestert av australske myndigheter, sier mannen.

Etter å ha forklart moren at han kunne avgjøre om hun skulle i fengsel eller ikke, valgte hun å samarbeide.

Ikke i fengsel - Vi satte oss i bilen og snakket. Min datter sa til meg at jeg måtte være så snill å ikke sende mammaen hennes i fengsel. Jeg sa til henne  at hvis vi gjorde tingene riktig, så skulle vi få det bra sammen. Det var ikke trygt for oss å være i Syndney over natten, så vi kjørte til Canberra. Oppholdsstedet vårt kunne blitt avslørt av pressen og dermed kunne vi blitt innhentet av politiet. Jeg ville hele tiden løse dette utenfor rettssystemene, sier mannen til Dagbladet.

Dermed endte de alle tre på en flukt fra føderale myndigheter og australsk politi.

- Det var helt utrolig å endelig treffe min datter igjen. Jeg har ikke sett henne på 11 år og hun er en flott jente so på mange måter ligner på meg. Moren hennes har vært flink med henne og fortjener skryt for den jobben hun har gjort.

- Hvordan er det mulig for deg og skryte av kvinnen som tok fra deg din egen datter i så lang tid?

- Jeg har vært sint og forbannet, jeg har laget film om det. Nå er jeg for sliten til å være sint eller å hate moren. Dette har alltid handlet om min datter, ikke om moren. At jeg mistet min datter, som jeg hadde et utrolig tett forhold til det første året hun levde, tok nesten livet av meg. Men bare nesten. Jeg er her nå, og jeg har funnet min datter. Nå handler det bare om kjørlighet. Mye kjærlighet. Og jeg gleder meg stort til de skal komme til Norge, sier mannen.

Mor og datter er fortsatt i Australia. Han har trukket alle politianmeldelser for barnebortføring, slik at det ikke skal bli noe hinder for dem å slippe ut fra Australia. Han har også frasagt seg foreldreretten til jenta.

- Det var et krav moren stilte som jeg valgte å gå med på, sier han.

Etter å ha undertegnet alle papirene på den norske ambassaden i Canberra, tok mannen avskjed med datteren og moren for så å dra alene tilbake til Norge.

Brøt sammen - Da jeg kom ut på gaten og snakket med et australsk tv-team brøt jeg sammen. Jeg skjønte at jeg hadde klart å få min datter tilbake, og begynte å gråte.

- Du var ikke redd for å dra uten dem med deg hjem?

- Nei, det var jeg ikke. Moren var takknemlig for utfallet i saken og min datter vil tilbringe tid sammen med meg. Jeg vet at min datter liker meg, om en stund vil hun kanskje elske meg. Jeg vet ikke når, men jeg håper at det kommer til å skje en dag, sier barnefaren.

Nå venter moren og datteren på å få ordnet de nødvendige papirene for å komme seg ut av Australia. I Norge og USA er det mange venner og familie so gleder seg.

- Dette kommer til å bli veldig bra. Men veien hit har vært lang og krunglete. Oddsen for dette utfallet er så høy at jeg ikke tror du ville funnet noen i Las Vegas som hadde vært villig til å satse penger på det, sier den lykkelige faren.

 FÅR DATTERA HJEM:  Faren til den 12-årige jenta har flere ganger vært i Australia og lett etter sin datter. Nå har han funnet henne - og gleder seg til å få henne hjem til NOrge. Mannen er nå etablert med ny familie i Norge.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FÅR DATTERA HJEM: Faren til den 12-årige jenta har flere ganger vært i Australia og lett etter sin datter. Nå har han funnet henne - og gleder seg til å få henne hjem til NOrge. Mannen er nå etablert med ny familie i Norge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer