- Min datter satt sju meter fra bomba

Nå kalles hun mirakeljenta av kolleger, sa faren i retten.

MILLIMETER FRA DØDEN: Kvinnen (24) var vakt i resepsjonen i høyblokka. Rett utenfor plasserte Anders Behring Breivik ei bombe på 950 kilo. Kvinnen ble funnet hardt skadd utenfor høyblokka.  Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
MILLIMETER FRA DØDEN: Kvinnen (24) var vakt i resepsjonen i høyblokka. Rett utenfor plasserte Anders Behring Breivik ei bombe på 950 kilo. Kvinnen ble funnet hardt skadd utenfor høyblokka. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinnelig student hadde akkurat fått sommerjobb i Departementets servicesenter (DSS) da bilbomba gikk av i regjeringskvartalet.

Hun satt i resepsjonen på bakkenivå da det smalt. I dag fortalte kvinnen sin historie i retten.

- Mine oppgaver var å ta imot folk og spørre dem om hvem de skulle møte og deretter ringe opp de som hadde avtalen, sa hun.

Hun fortalte i retten at hun ikke husker noe fra fredagen i juli.

- Jeg husker ingenting bortsett fra at jeg satt i resepsjonen med en kollega, som dessverre gikk bort den dagen. I ettertid har jeg blitt fortalt at vi oppdaget at en bil ble parkert på et sted der det ikke var lov. Deretter ringte jeg eller min kollega ned til vaktservice i underetasjen og fortalte om bilen, sa kvinnen til retten.

- Mirakeljenta Kvinnen har i ettertid blitt fortalt at hun ble kastet rundt av bombas trykkbølge. Hun ble funnet flere meter unna der hun satt da det smalt.

Kvinnens far vitnet også i tingretten for å fylle inne hukomelseshullene.

 ØDELEGGERSER:  Redningstjenestene leter etter skadede og drepte etter bombeattentatet utenfor Høyblokka 22. juli. Kvinnen (24) jobbet i området bak brannmannskapene da bomba gikk av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØDELEGGERSER: Redningstjenestene leter etter skadede og drepte etter bombeattentatet utenfor Høyblokka 22. juli. Kvinnen (24) jobbet i området bak brannmannskapene da bomba gikk av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hun satt i resepsjonen, trolig nærmest slusene. Avstanden fra der hun satt og til bomba er ca. syv meter. Hun var så nær at hun ganske raskt av sine kolleger i DSS fikk betegnelsen mirakeljenta. Det er nærmest umulig å overleve dette, fortalte faren til retten.

Han har i ettertid fått vite at en vaktbetjent befant seg i Grubbegata da det smalt. Vaktbetjenten ble ikke rammet av bomba, og løp deretter rett til førsteetasjen i høyblokka.

På andre siden av bygningen fant han de to kvinnene nær bassenget. Der tok han hånd om kvinnene etter beste evne til helsepersonell kom til.

- Flere livstruende skader - I smellet ble hun rammet først og fremst av glass og bygningsdeler på flere deler på kroppen. Flere av skadene hver for seg kan betegnes som livstruende, sa faren som også er lege.

Hans datter fortalte i retten at hun lå i koma i nesten én måned etter eksplosjonen. Hun har mistet store deler av sin hukommelse.

- Hva husker du fra 2011? spurte aktor Holden.

- Jeg husker småting. I november kjørte pappa og jeg gjennom Oslo. Da så jeg høyblokka, og da sa jeg til pappa at det var noe kjent med den bygningen. Da fortalte han at jeg jobbet der.

Tre års statsvitenskap borte Kvinnen studerte statsvitenskap på Universitetet i Oslo før 22. juli. Nå har det meste av de tre første årene på studiet blitt borte.

PLASSERTE BOMBA: Anders Behring Breivik ankommer på bildet og regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff, som blir detonert få minutter senere. Foto: ABC Nyheter
PLASSERTE BOMBA: Anders Behring Breivik ankommer på bildet og regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff, som blir detonert få minutter senere. Foto: ABC Nyheter Vis mer

- De grunnleggende tingene er borte. Nå lærer jeg samfunnsvitenskap på ungdomsskolenivå fem dager i uken, sa kvinnen i retten.

- Du virker i bemerkelsesverdig godt humør. Har det vært noen nedturer? spurte Holden.

- Ja, det har jo det. At jeg har vært igjennom det halvåret her var jeg ikke forberedt på. Men jeg har bestemt meg for at dette ikke skal få prege hele livet mitt. Det er vanskelig å få ungdomsskolepensum fem dager i uken. Jeg har planer om å ta en master en gang, det er ikke sikkert at jeg klarer det, men jeg håper det.

 I RESEPSJONEN:  Kvinnen som vitnet i retten i dag satt i resepsjonen da det smalt. Hun kom fra det med livet i behold. Hennes nærmeste kollega gikk bort. Foto: Berit Roald / Scanpix
I RESEPSJONEN: Kvinnen som vitnet i retten i dag satt i resepsjonen da det smalt. Hun kom fra det med livet i behold. Hennes nærmeste kollega gikk bort. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer