– Min døde mor kommer til meg i drømmene mine

Trippeldrapstiltalte Shahzad Khan (31) sier han fikk skylda for morens død og at hun kommer til han i drømmene. Men motivet for de bestialske drapene på søstrene er likevel en gåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen må 31 år gamle Shahzad Khan møte i Oslo tingrett, tiltalt for drap på sine tre søstre Sobia Khan (27), Nafisa Shaheen Khan (13) og Saadia Shaheen (24). De ble alle drept med gjentatte øksehogg mot hodet i boligen på Kalbakken i Oslo. Ifølge tiltalebeslutningen ble også Saadia Shaheen skutt en rekke ganger i hodet og kroppen.

Ingen kan med sikkerhet si hva som er motivene bak drapene, men både tiltaltes psykiske tilstand og æresdrapbegrepet vil bli sentrale punkter i rettssaken.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen sier til Dagbladet at retten vil bli presentert for en brutal mishandlingssituasjon.

– Søstrene er drept med skytevåpen og øks. Det er bakgrunnen for at tiltalen lyder på drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier Nicolaisen.

Ruset

Det var et grufullt syn som møtte politietterforskerne i familiens hus på Kaldbakken i Oslo i oktober i fjor. Den eldste søsteren ble funnet drept i senga i kjelleren. På gulvet lå hennes 13 år gamle lillesøster. Den 24 år gamle søsteren ble funnet drept på en bestialsk måte på soverommet i andre etasje.

Shahzad Khan skal ha vært ruset på virkestoffet flunitrazepam da han ble pågrepet. Dette virkestoffet brukes i Rohypnol og Flunipam. I tillegg skal det ha blitt funnet spor av cannabis og alkohol i blodet til 31-åringen, som kollapset da han ble pågrepet av politiet samme kveld som drapene skjedde.

I retten i morgen vil Shahzad Khan ikke benekte de faktiske forhold, men han sier han ikke husker noe av det som skjedde i huset. Forsvarer, advokat Truls Dramer, sier det foreløpig ikke er sikkert hvordan han vil stille seg til spørsmålet om han straffskyld på spørsmål fra tingrettsdommer Torstein Hellesnes.

FRAKTET BORT: Shahzad Khan var i sjokk da han ble pågrepet av politiet etter trippeldrapet i familiens hjem på Kalbakken i Oslo. Han ble umiddelbart fraktet bort i ambulanse. Foto: KJELL ØYMO/NINA HANSEN
FRAKTET BORT: Shahzad Khan var i sjokk da han ble pågrepet av politiet etter trippeldrapet i familiens hjem på Kalbakken i Oslo. Han ble umiddelbart fraktet bort i ambulanse. Foto: KJELL ØYMO/NINA HANSEN Vis mer

– Det sentrale temaet i rettssaken vil bli hans bevissthetstilstand på drapstidspunktet, sier Dramer.

Ifølge den judisielle observasjonen av tiltalte, utført av psykiaterne Bjørn Ove Gunby og Torgeir Husby, er 31-åringen strafferettslig tilregnelig.

Kritikk fra Helsetilsynet

Familien til Khan har kritisert helsevesenet for mangelfull behandling. Akershus universitetssykehus har fått kritikk av Helsetilsynet etter drapene.

Før drapene hadde Khan fått behandling ved sykehuset.

– Helsetilsynet i Oslo og Akershus finner at Ahus ved Grorud DPS burde ha tatt opp til ny vurdering pasientens tilstand og diagnose på en mer systematisk måte tatt i betraktning forløpet av pasientens tilstand – uten at man kan si at dette ville ha endret diagnose eller behandling, mener Helsetilsynet.

– Vi vil likevel bemerke at vi vurderer at håndteringen av pasienten ikke har vært i samsvar med god praksis, påpeker tilsynet i rapporten.

Familien mener de psykiske problemene er årsaken til drapet, og at Shahzad Khan fikk mangelfull behandling. De avviser på det sterkeste at det er snakk om æresdrap.

Møter mora i drømmene

Ifølge Dagbladets opplysninger bebreidet Shahzad Khan seg selv etter at mora døde for over ti år siden. Mora skal ha ønsket at han giftet seg med en pakistansk jente, men den da unge Khan rømte hjemmefra med en norsk jente. Ifølge Kahn skal mora ha lagt skylda på ham fordi hun ble syk og til slutt døde. Kahn skal ha giftet seg med en pakistansk jente mot sin vilje.

31-åringen skal etter hvert ha flyttet inn i kjelleren i familiens bolig, og startet med selvmedisinering. Ifølge dokumenter i saken, sier Khan at mora fortsatt oppsøker han i drømmene.

Forsvarerne mener klienten var psykisk meget syk og ustabil på tidspunktet for drapene. De skal føre behandlende psykolog som vitne i den forbindelse.

– Kontakten med mora og nevnte «samtalene» med henne vil bli et tema for oss, sier Dramer, som sier at det etter hans mening ikke er noe i saksdokumentene som begrunner at dette skal være et æresdrap. Det er klart at også statsadvokat Kristian Nicolaisen i utgangspunktet heller ikke vil gå god for den teorien. Bakgrunnen er at riksadvokaten i så fall ville tatt ut tiltale for overlagt drap og ikke forsettlig drap.

Kryptiske tekstmeldinger

Et æresdrap er nødvendigvis en ting et menneske tenker på over tid, og drapsmannen er nødt til å ha foretatt en vurdering for og imot å drepe på en slik måte at det juridisk gjør drapet til en overlagt handling.

Politiet vil likevel legge fram en grundig etterforskning rundt eventuelle familiekonflikter i familien Khan.

Få timer før hun og søstrene ble drept, fikk Sobia Khan nøklene til sin nye leilighet på Furuset. Politiet har etterforsket om det kan ha utløst drapene. I forbindelse med leilighetsovertakelsen, har politiet sikret seg kryptiske tekstmeldinger mellom Sobia og en venn. Politiet har hatt en teori om at eldstedatteren hadde et forhold til vennen og holdt det skjult for brødrene sine. Vennen avviser teorien på det sterkeste i politiavhør. Han bekrefter et bekjentskap, og at han hjalp henne med å skaffe leilighet. Shahzad Khan sier i sin politiforklaring at han ikke kjente til et angivelig forhold mellom vennen og den drepte søstera.

Den eldste søsteren skyldte drapstiltalte 80-90 000 kroner etter et forsikringsoppgjør, men heller ikke dette ser verken statsadvokat eller forsvarer noe motiv i.

Enkelte vitner, som statsadvokaten skal føre, har karakterisert Khan som en kontrollerende person overfor familien. På drapstidspunktet var han «familiens overhode», fordi faren var bortreist, og han var eldste sønn. Andre vitner mener imidlertid at det ikke var noe unormalt ved Khans oppførsel overfor de yngre søsknene.

DREPT: Nafisa Khan
DREPT: Saadia Shaheen Khan.
TILTALT: Shahzad Khan.
BEGRAVET: De tre drepte søstrene ble begravet i Pakistan i oktober i fjor.