Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min dør står åpen

Håper KrF og Venstre vil inn i regjeringen.

STORTRIVES: Erna Solberg trives som statsminister, og er godt fornøyd med at regjeringen har startet kursendringen i blå retning. Høyre-lederen som lyktes i borgelig samling og tok regjeringsmakten i høst, er kandidat til "Årets navn" i Dagbladet. I dag oppsummerer hun høsten på en pressekonferanse. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STORTRIVES: Erna Solberg trives som statsminister, og er godt fornøyd med at regjeringen har startet kursendringen i blå retning. Høyre-lederen som lyktes i borgelig samling og tok regjeringsmakten i høst, er kandidat til "Årets navn" i Dagbladet. I dag oppsummerer hun høsten på en pressekonferanse. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er hektisk, men veldig gøy, sier Erna Solberg om jobben hun jaktet i flere år, og i høst endelig klarte å kapre. Hun er en av kandidatene til kåringen «Årets navn» i Dagbladet.

Etter åtte år i opposisjon er Høyre tilbake som regjeringsparti, og før første gang siden 1990 har Høyre statsministeren.

- Det er en åpning i samarbeidsavtalen for at KrF og Venstre skal kunne komme inn i regjeringen i løpet av perioden. Min dør står åpen. Det er nå opp til dem, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hennes drøm var flertallsregjering. Slik gikk det ikke, i første omgang.
KrF og Venstre ville ikke sitte i regjering sammen med Frp, men signerte en omfattende samarbeidsavtale. Derfor lover Solberg solid styring i fire år.

Skryter av Frp De som spådde rot og kaos med Frp i regjering, tok feil, sår hun fast. Hun skryter av Frp som regjeringsparti, og av Siv Jensen som finansminister og regjeringskollega.

- Samarbeidet i regjering har kommet veldig godt i gang. Det har også samarbeidet med Siv.

I valgkampen lovet de rødgrønne kaos med Frp i regjering. Resultatet er blitt en styringsdyktig regjering som er i gang med å levere på det vi lovet, sier Solberg.

I dag møter hun pressen til oppsummering etter sine to måneder ved makten. Etter valget har det gått slag i slag. Etter at Høyre/Frp-regjeringen overtok, handlet det om å få endret og vedtatt statsbudsjettet i rekordfart.

Hektisk Statsministeren har besøkt Angela Merkel og Norges største handelspartner, Tyskland, og hun har i likhet med stats- og regjeringssjefer verden over, deltatt i minneseremoni for Nelson Mandela i Sør-Afrika.

Som i valgkampen har hun reist rundt og besøkt skoler og arbeidsplasser, men nå som statsminister.

Sjakk med verdensmesteren Dagbladet fikk et innsmett i statsministerboligen søndag ettermiddag, heller ikke det en fridag for statsministeren. På formiddagen har hun spilt sjakk med Magnus Carlsen.

På ettermiddagen deltar hun på lysmesse for Nelson Mandela, og snakker om hvordan Mandelas arv må tas videre. Hun legger vekt på kampen mot kjønnsdiskriminering og jenters rett til utdanning.

Fullt hus Innimellom er det litt organisering i heimen. Nå skal noen hit, andre dit. Og det er tydelig å merke at det er tenåringer i huset.
- Vi har hatt huset fullt med 16 overnattingsgjester i ulike aldre, forteller Erna.

Denne helga har familien virkelig bodd seg inn, og tatt statsministerboligen i bruk. Og hun har tenkt å bli her lenge.

Viktig år - Hun tok over som Høyre-leder i 2004, gjorde Høyre et elendig valg og Bondevik II-regjeringen mistet makten. Erna Solberg startet den lange reisen med gjenresiningen av partiet og byggingen av et borgerlig samarbeid som ble kronet med valgseier i høst.

- Det er hyggelig å bli nominert til Årets Navn, selv om jeg mener andre har stått for større enkeltbegivenheter enn meg, som Magnus Carlsen og Ylvis-brødrene.

Men det har selvfølgelig vært et veldig viktig år for meg og for Høyre, sier Solberg til Dagbladet.

Store øyeblikk Erna Solberg startet valgkampen tidlig, reiste landet rundt og snakket om Høyres løsninger. Etter valgdagen har de store øyeblikkene har stått i kø.

Størst var øyeblikket øverst i suiten på SAS-hotellet, da det ble klart at Høyre hadde vunnet valget og skulle danne regjering.

Solberg er også stolt over å ha gjort spådommene om borgerlig kaos til skamme.

Alle fire styrer Norge - Der og da visste vi at vi hadde nådd målet vi hadde satt oss. Så det øyeblikket rangerer jeg øverst. Da var jeg sikker på at vi skulle få dannet regjering. Spenningen gikk jo på hva slags regjering.

Mange mente jo i valgkampen at det ville bli en kortvarig regjering, og at det var umulig å bygge bro mellom de fire partiene. Men vi klarte det.
Så den dagen vi sto med de fire partiene i vandrehallen i Stortinget med avtale om å samarbeide om regjering, det var også et stort øyeblikk for meg.

Mange trodde ikke det ville være mulig å finne en felles retning, og at det skulle bli borgerlig kaos. Men det har de ikke fått rett i. Selv om alle fire ikke er med i regjeringen, er alle med på styringen og utviklingen av Norge framover, sier Solberg.

Ta vare på øyeblikket Det var også et stort øyeblikk da Kongen ga henne oppdraget om å danne ny regjering.

- Man visste litt om hvordan det skulle være, men det er en helt annen opplevelse å komme til Slottet og vite at det er en realitet. Da jeg gikk gjennom gangene der for å hilse på Kongen, tenkte jeg på at jeg skulle prøve å bevare øyeblikket, sier Solberg.

For hun hadde ventet lenge på det øyeblikket, og gått en lang vei, med oppturer og nedturer.
- Valget i 2005 var en nedtur for oss. Det var varslet, men det gikk enda dårligere enn vi hadde ventet. Vi hadde håpet på borgerlig flertall, men det sto klart for oss at vi burde tatt bedre grep, hele regjeringen.

Mennesker, ikke milliarder Det som tok mer tid å ta inn over seg, var at det bildet vi i Høyre hadde av oss selv, og det folk oppfattet at vi sto for, var i mismatch.

Vi snakket mer om milliarder enn om mennesker, for mye om penger, systemer og virkemidler, for lite om hva det betyr, hvorfor vi gjør det.
 
Noen sier nå at vi mumler. Men vi begynte å snakke om hva vi vil i politikken, og ikke fordype oss i virkemidler. Vi er ikke forelsket i virkemidler, sier Solberg.

Som eksempel på hva hun mener, viser hun til alle som står utenfor arbeidslivet.
- Den største endringen i måten vi tenker på, er at vi spør om hva det er som gjør at folk står utenfor arbeidslivet, og ikke bare se på økonomiske icentiver.
Årsakene kan være at folk mangler kvalifikasjoner, de har psykeise problemer, de står for lenge i kø i helsevesenet, de kan ikke lese og skrive, de har for dårlig ballast. Og hvis du ikke henger med, skaper det problemer. Vi har turt å si det.

Høyre er et konservativt parti, men ser etter hva som er utfordringene framover. Det handler ikke om å lete etter en politisk strategi, finne ut hvor der er velgere å hente, løpe etter dem og tilby mer enn andre. Hvis vi systematisk snakker om virkelige mennesker, virkelige problemer og virkelige løsninger, da når du gjennom etter hvert, sier Solberg.

Prosjekt statsminister Siden 2010 jobbet man i Høyre med «Prosjekt statsminister», ifølge Fritjof Jacobsens bok med samme tittel. Solberg selv mener det er en overdreven framstilling.
- Vi fortsatte å jobbe som før, men da vi igjen ble det største borgerlige partiet på Stortinget, ble det fokus på meg som den mest sannsynlige statsministerkandidaten.

Godt forberedt - Vi forberedte oss veldig godt på at vi skulle gå inn i regjering, vi jobbet med strategier for å være sikker på at vi hadde en plattform, at politikken vår var gjennomførbar, at det var mulig å få flertall for det.

Vi ville ikke gå til valg på en politikk som ikke kunne gjennomføres, sier Solberg.
Hun er for lengst langt inne saker som skal prege 2014, statsbudsjettet for 2015 og andre løfter i regjeringserklæringen.

- Jeg mener vi gjorde en god jobb med budsjettet, og vi fikk fram de viktigste sakene regjeringen har prioritert. Men det store grunnlaget legges neste år, sier Solberg.