Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min eneste tanke var å redde ut kona og dattera mi

Arkitektparet Ole Søvik (49) og Gerd Solheim (47) reddet seg under dramatiske omstendigheter ut av boligblokka de både tegnet og bodde i. Fem personer var i natt savnet etter rastragedien i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Vi ble rammet av en naturkatastrofe. Hele fjellet kom rasende ned, og det er egentlig et under at ikke mer har kollapset, sier Ole Søvik til Dagbladet.

Han bodde i 4. etasje i den kollapsede Ålesund-boligen sammen med kona og deres åtte år gamle datter.

- Vi hørte først et kraftig smell, og så følte vi at huset sank ned. Jeg opplevde det som at vi beveget oss nedover i fritt fall, før det plutselig stoppet. Det var vel de to etasjene under som kollapset, sier han.

Rastragedien i Ålesund startet klokka 03.37 natt til i går.

Deler av fjellet - ei massiv blokk på om lag 3000 tonn - raste inn i en seks etasjer høy boligblokk i Fjelltunvegen i Ålesund. Bygningen kollapset, og det ble slått katastrofealarm. 15 mennesker ble evakuert i løpet av kort tid. Seint i går kveld brant det fortsatt i ruinene, og fem personer var fortsatt savnet.

Reddet datteren

Arkitekten Ole Søvik forteller at det egentlig ikke ble tid til å tenke på noe som helst annet enn å berge seg og familien ut.

- Jeg hadde bare denne ene tanken; det var å redde ut kona mi og vår datter på åtte år. Heldigvis fikk vi lokalisert jenta vår og tatt henne med oss.

image: - Min eneste tanke var å redde ut kona og dattera mi

Det er to leiligheter i 4. etasje, hvor arkitektparet bor, og familien reddet seg ut ved å komme seg over til naboen.

- Der greide vi å knuse ei rute på balkongen, sånn at vi fikk ropt etter hjelp. Jeg ringte også til en nabo som kom med en stige. Med brannvesenet tok det lengre tid, sånn virket det i alle fall, sier Søvik.

Han synes det er vanskelig å beskrive opplevelsen, og følelsene de hadde i den vanskelige situasjonen.

- Du blir så opptatt av det ene målet om å komme deg ut, at du ikke blir redd før etterpå. Vi er selvfølgelig veldig berørt av det som har skjedd, og vi må bruke mye tid på å bearbeide dette, sier Søvik.

Gode skussmål

Han og kona Gerd Solheim har drevet eget arkitektkontor i Ålesund helt siden 1988. De har blant annet tegnet det nye avishuset for Sunnmørsposten, og arkitektkontoret får svært gode skussmål av byggefirmaet Rambøll Norge, som kjøpte dem opp for ett år siden.

- Vi ville ha Solheim og Søvik fordi de har opparbeidet seg et veldig godt rykte som et dynamisk kontor med gode prosjekter og dyktige medarbeidere, sier Rambøll Vests regiondirektør Tom Arne Olsen.

Det at arkitektene selv flyttet inn i boligen de tegnet i Fjelltunvegen, opplever han som et tegn på at det var et vellykket prosjekt.

KATASTROFEBLOKKA: Ekspertene frykter fremdeles eksplosjon i den sammenraste blokka i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Foto: Thorbjørn Grønning/Dagbladet
KATASTROFEBLOKKA: Ekspertene frykter fremdeles eksplosjon i den sammenraste blokka i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Foto: Thorbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke alle som våger å tegne sitt eget hus. Når du former ditt eget prosjekt og bosetter deg der, så må det være et godt prosjekt, sier regiondirektøren.

- Ikke utrygg

Selv opplever ikke arkitekten det som noe spesielt at det er et hus han selv har tegnet som er rammet.

- Tragedien ville vært like stor om det hadde vært et hus jeg ikke har tegnet. Det som har skjedd er bare så tragisk, og ekstra tragisk når det er folk savnet. Det overskygger alt annet.

- Følte du deg noen gang utrygg i huset?

- Nei, vi regnet Fjelltunvegen 31 som en helt trygg og god bolig. Selvfølgelig gjorde vi det. Hvis vi hadde trodd at boligen var utrygg, ville vi aldri ha bosatt oss der, sier Søvik.

Familien bodde tidligere i samme gate, og trivdes godt, men fikk etter hvert behov for mer plass.

- Så da det ble en ledig tomt, og det var interessenter som ville bygge ut, var vi takknemlige for å få tegne boligen. For oss har det vært et fint prosjekt å gjøre- og bo i, sier Ole Søvik.

image: - Min eneste tanke var å redde ut kona og dattera mi

Voldsom risting

Seint i går kveld var området rundt blokka lyst opp. De eneste lydene man hørte var da vannet ble pumpet ut av slangene og brannalarmene som fortsatt ulte i ruinene.

Rundt 300 personer ble evakuert etter at det brøt ut eksplosjonsfarlig brann.

Også ekteparet Elsa Peggy Eldøy (69) og Lars Aage Eldøy (69) bodde i blokka.

- Pass på. Det kan komme et etterskjelv, sa mannen min, forteller Elsa Peggy Eldøy

- Det var en voldsom risting. Vi var sikre på at det var et forferdelig jordskjelv.

Da jeg så ut av vinduet, forsto jeg at vi var hjemme, og at det hadde skjedd noe med blokken vår. Den sto skjevt. Vi fryktet at det var en eksplosjon, forteller Eldøy til NTB.

Ålesund kommune jobbet i går kveld på spreng med å skaffe husrom til de evakuerte. Varaordfører Lodve Solholm (Frp) oppfordret innbyggere til å åpne hjemmene sine.

REDDET: Etter å ha knust et vindu på balkongen til naboen, fikk arkitekten Ole Søvik, kona Gerd Solheim og deres åtte år gamle datter reddet seg ned med stige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media