- Min epoke går mot slutten

OS i Hordaland (Dagbladet): Carl I. Hagen sier til Dagbladet at hans epoke som både partileder og parlamentarisk leder nærmer seg slutten. Åle- og stemmefisker Terje Søviknes (31) seiler opp som den klare etterfølgeren den dagen Hagen mener tida er inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eli hadde tårer i øynene, og Carl I. var stolt som en bestefar da Frp-ordfører Terje Søviknes var ferdig med eventyrhistorien om Frp-kommunen Os. Etter ett år som ordfører har Terje Søviknes snudd opp ned på kommunen, og får 51 prosent på den siste lokalmålingen. Han er selve gromgutten til Carl og Eli. Hagen mener tida nærmer seg for at han kan trekke seg tilbake uten at partiet raser sammen.

Neste valg det siste?

I dette intervjuet med Dagbladet antyder Carl I. Hagen for første gang at neste års stortingsvalg kan bli det siste der han både er partileder og parlamentarisk leder.

Men Hagen vil ikke røpe hvem av nestlederne, Siv Jensen eller Terje Søviknes, som egner seg best til å overta.- Jeg vil heller ikke si noe om når det skjer. Men min epoke med begge lederstillingene i partiet nærmer seg slutten. Det er viktig at skiftet skjer uten at det går ut over partiet. Den som skal overta, må ha sittet på Stortinget, og tilegnet seg erfaringen som kreves, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

Det er ikke noe som tyder på en snarlig endring i partiledelsen i Frp, men det er åpenbart at partiformann Carl I. Hagen har begynt å legge en strategi for sin retrett.

Sykehusbesøket i forrige uke var en påminnelse om at han ikke kan holde samme tempo som før. Den siste tida har nestlederne Siv Jensen og Terje Søviknes overtatt mer og mer av reisevirksomheten.

- Den tid er forbi da Carl I. Hagen alltid skulle stille opp når et nytt partilag skulle stiftes, eller det skulle avholdes et seminar. Det er et bevisst valg vi har gjort, påpeker Hagen.

- Er du helt ærlig når du sier at partiet ikke vil falle sammen når du trekker deg?

- Ja, det er jeg. Nå har partiet en soliditet, og alt det grunnleggende er på plass - i motsetning til før, sier partiformannen til Dagbladet.

- Press fra Carl

Det er mye som tyder på at Terje Søviknes er den som ligger best an til å overta etter Carl I. Hagen, men dette fordrer at fiskersønnen fra Os skaffer seg rikspolitisk erfaring. Dette er noe av grunnen til at Carl I. har lagt et sterkt press på Søviknes for å få ham til å stille ved stortingsvalget.

- Selv var jeg mest innstilt på å fortsette som ordfører i Os. Jeg liker å gjøre meg ferdig når jeg først har begynt på noe, sier Terje Søviknes.

- Er du klar til å overta ?

- Det får tida vise. Men da jeg sa ja til å bli nestformann, visste jeg at ledervervet ville være aktuelt den dagen Hagen trekker seg, sier Terje Søviknes.

I går foreleste Søviknes for 160 andre lokalpolitikere om hvordan Frp har fått så voldsom suksess i Os kommune. Partiet vant valget, fikk ordføreren og har snudd det meste på hodet.

Mange lovord

Lovordene fra Carl I. Hagen er ikke få:

- Det Terje har fått til, gjør at jeg kan vise til Os hver gang spørsmålene om Frp's politikk kommer. Terje kommer til å bli en meget betydelig rikspolitiker. Han er ideologisk bevisst, men lar ikke ideologien stå i veien for de praktiske løsningene, sier Carl I. Hagen.

TRONSKIFTE: Frp-formann Carl I. Hagen og hans sannsynlige etterfølger Terje Søviknes på scenen i Os.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer