«Min forbrytelse er at jeg har en politisk mening.»

HELSINGBORG (Dagbladet): - Jeg er nasjonal revolusjonær, men er ikke medlem av noe politisk parti eller politiske organisasjoner. Jeg jobber på mitt eget vis, sier Erik Blücher, eller Tor Erik Nilsen som han nå heter, til Dagbladet. I går begynte rettssaken mot ham i Helsingborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Blücher vil ikke knyttes til noen av de nynazistiske eller nasjonalistiske bevegelsene i Sverige. Selv om han gang på gang er blitt framstilt som edderkoppen i det nynazistiske miljøet i Sverige, avviser han at han er det. Og voldsbølgen med utspring i disse miljøene er han helt uten tilknytning til, sier han.

Farlig mann?

- Nå er det vanskelig å komme med ytringer og drive politikk, og da øker volden.

- Og det godtar du?

- Jeg forstår det, men det er ikke slik jeg ville gjort det.

- Er du farlig?

- Jeg synes ikke det, men mine motstander synes det, og det er jo bra.

- Hvem er dine motstandere?

- Det ser ut til å være mange etter hvert. Jeg er en fredelig mann.

- Du kalles for nazist?

- Det er det så mange som blir kalt.

- Tar du deg nær av å bli kalt nazist?

- Ikke mer enn om jeg blir kalt en «jævla nordmann».

- Og det er ikke så galt?

- Vel, det er jo ikke så ofte, men jeg blir ofte kalt for nazist. De demonforklarer jo oss nasjonalister.

- Politisk kampanje

- Så du er blitt immun mot den slags karakteristikker?

- Ikke helt immun. Jeg trodde jeg hadde sett hvor langt man ville gå, men denne saken er toppen på kransekaka. Det hele er en politisk kampanje hvor den svenske staten går inn for å vise at den er den mest moralske, antifascistiske, antipatriotiske staten i verden. Det gjelder også de svenske journalistene og de svenske avisene. De har tjent millionbeløp på å trykke annonser for musikk som det vi nå feilaktig er tiltalt for å ha produsert og spredt. Hvor er moralen i det? Jeg er nasjonalist, men jeg er ikke ansvarlig for disse video- og cd-utsendelsene. Min forbrytelse er at jeg har en politisk mening.

- Ikke hets

- Avisene har skrevet om meg, og det har vært sendt TV-programmer om meg uten at jeg har fått komme til orde. Hvilken annen politiker ville pressen ha behandlet på samme måte? Er journalistene sannhetssøkere, eller er de bare hyener som skal selge aviser? Da de store svenske avisene på samme dag skrev om nynazistene og meg før jul, hørte jeg ingen ting i løpet av de tre månedene de angivelig skulle ha jobbet med disse reportasjene. Først åtte timer før avisene gikk i trykken ble jeg oppringt.

- Du vil ha innvandrerne ut av Sverige?

- Ja, men jeg har aldri hetset noen. Men man skal stoppe den ikke-europeiske innvandringen. Du vet jo hvordan folk reagerer på masseinnvandring. Du kan jo spørre hvem du vil blant taxisjåfører og andre vanlige folk. Ingen er fornøyd med Sverige, men ingen våger å si noe.

- Hvorfor bor du i Sverige når det er så ille her?

- Jeg har jo bodd her i mange år, og det er vel ikke særlig bedre andre steder. Ytringsfriheten er kanskje bedre tatt vare på i Norge.

FORFULGT: - Min eneste forbrytelse er at jeg har en politisk mening, sier Tor Erik Nilsen (Erik Blücher) til Dagbladets medarbeider.