FAVORITT: Guðni Thorlacius Jóhannesson, her med sine to barn, ser ut til å bli Islands neste president. Foto: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON ICELAND OUT
 FAVORITT: Guðni Thorlacius Jóhannesson, her med sine to barn, ser ut til å bli Islands neste president. Foto: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON ICELAND OUTVis mer

- Min første jobb blir å reise til EM i Frankrike

Historieprofessor leder presidentvalget i Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 47 år gamle historieprofessoren Guðni Thorlacius Jóhannesson har rundt 38,6 av stemmene på et tidspunkt der en tredjedel av stemmene ved det islandske valget er blitt talt opp, melder den islandske kringkastingen RUV ifølge NRK.

Allerede i natt erklærte Jóhannesson seg selv som vinner av valget, melder NTB.

- Min første oppgave som president blir å reise til Frankrike, uttalte Jóhannesson ifølge BBC.

Fotballfeber

Der befinner en stor andel av landets befolkning seg i forbindelse med EM i fotball.

Fotballglede til tross, Jóhannesson tar over landet etter en turbulent tid. I april gikk Sigmundur Gunnlaugsson av som statsminister.

Dette etter at tusenvis av islendinger demonstrerte mot hans involvering i skatteparadiset Seychellene - en affære som ble avslørt av de såkalte Panama-papirene.

Uten tidligere verv

Islendingene har også finanskrisa tilbake i 2008 friskt i minne, noe som har ført til en omfattende misnøye med etablerte politikere.

Jóhannesson har selv ikke hatt noen sentrale politiske verv tidligere.

Han har jobbet som historieprofessor ved Universitetet på Island, og har også tidligere holdt forelesninger ved Universitetet i Bonn, samt ved Universitetet i London.

Islands femte president

NTB skriver at Jóhannesson får en betydelig mindre seiersmargin enn det blant annet en meningsmåling i magasinet Vísir antydet før helgen.

Der fikk professoren 49 prosents oppslutning, mens Tomasdottir lå på 19,6 prosent.

Oddson fikk 12,4 prosent i målingen og lå dermed marginalt bak forfatter og miljøforkjemper Andri Snær Magnason på 12,9 prosent.

Den nye presidenten tar over etter Ólafur Ragnar Grímsson - som forlater vervet etter en 20 årsperiode.

Island har hatt fem presidenter siden landet ble en selvstendig republikk tilbake i 1944.

Vervet innebærer ikke noen rolle som regjeringssjef, og landet setter ingen øvre grense for hvor lenge man kan være president.