- Min første tanke var at Linn var blitt drept

Linn Madelen Bråthen ville få ekspolitimannen til å slutte med seksuelle tilnærmelser, forteller venninne.

TILTALTES VERSJON: Slik så det ut umiddelbart før Linn Madelen Bråthen døde natt til 3. august i fjor, ifølge den tiltalte ekspolitimannen. Bildet er fra Kripos' reksonstruksjon. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
TILTALTES VERSJON: Slik så det ut umiddelbart før Linn Madelen Bråthen døde natt til 3. august i fjor, ifølge den tiltalte ekspolitimannen. Bildet er fra Kripos' reksonstruksjon. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Min første tanke da jeg hørte om dødsfallet, var at Linn var blitt drept. Jeg visste at hun ville konfrontere ham med de seksuelle tilnærmelsene, forteller ei 35-årig venninne av Linn Madelen Bråthen (33) i Nedre Telemark tingrett.

Bråthen døde natt til 3. august i fjor, etter fall fra Breviksbrua. Det kom etter hvert fram at den tiltalte ekspolitimannen hadde vært sammen med Bråthen på brua. Han sier hun tok sitt eget liv ved å hoppe, men politiet mener han tok livet av henne. Riksadvokaten mener bevisene ikke holder til drapstiltale, og han er tiltalt for å ha etterlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand.

- Hadde framtidsplaner I 10.30-tida har tre nære venninner av Bråthen forklart seg. Alle mener det er svært usannsynlig at 33-åringen skal ha ønsket å ta sitt eget liv.

- Linn hadde det veldig bra. Hun hadde samboer, ønsket å stifte familie og hadde framtidsplaner, forteller den 35-årige venninna.

Den 42-årige ekspolitimannen, som er gift og har to barn, har forklart at Bråthen var betatt av ham og ønsket et forhold med ham, en oppfatning han deler med sin kone. Han avviser bestemt at det fantes noe slikt forhold, selv med tanke på at en chat med svært intimt og seksualisert forhold er lagt fram i retten. Han forteller at det var en intern kommunikasjonsform, og at han aldri har hatt noe forhold til venninna - som også var samboer med hans bestevenn.

- Vennskapet ødelagt Dette står i sterk kontrast til hva venninnene forteller i retten. Ifølge dem var det tvert imot ekspolitimannen som ønsket et seksuelt forhold til Bråthen.

- Hun fortalte at vennskapet til ham var blitt ødelagt av så mange tilnærmelser, forteller en 34-åring.

Som eksempel forteller venninna om en gang da hun og Bråthen lå lettkledd på stranda, og ekspolitimannen ankom med båten sin.

- Hun sa: «Jeg tar på meg kjolen, jeg vil ikke sitte her i BH-en når han kommer», sier venninna.

Ekspolitimannen skal ha kommet med flere tilnærmelser når han visste at Bråthens samboer ikke var til stede.

- Det var nok i en spøkefull tone i begynnelsen, men det begynte å gå for langt. Det var ikke greit lenger, sier den 35-årige venninna.

Spesielt vanskelig var dette for Bråthen fordi hun ikke kunne si noe til samboeren, sier 35-åringen.

- Han var tross alt tiltaltes bestevenn, forklarer hun.

Ønsket konfrontasjon I tida før hun døde, ville Bråthen ha slutt på tilnærmelsene, og ønsket å konfrontere politimannen.

- Hun ville hindre at samboeren ble innblandet, men hvis det ikke gikk, ville hun fortelle ham og politimannens kone om det, sier venninna.

Bråthen satt ofte barnevakt, også for tiltaltes barn.

- En gang hun skulle sitte barnevakt for barna hans, lurte hun på om hun skulle spørre samboeren om han ville være med. Hun var redd for å bli befølt, sier venninna.

- Aldri sex Alle de tre venninnene sier Bråthen aldri fortalte at hun hadde hatt sex med tiltalte.

- Var hun helt åpen med deg? spør aktor Omholt 35-åringen.

- Det var mye hun syntes det var vanskelig å snakke om. At hun fortalte meg dette, tar jeg som et tegn på at det var viktig, sier venninna.

Ekspolitimannens forsvarer Arne Lie merker seg venninnenes forklaringer om de angivelige seksuelle tilmelsene fra klienten, men:

- Slik jeg ser det, er det ikke så stor avstand fra disse forklaringene til hva han selv har forklart. Han har jo forklart seg om disse chattene, sier Lie til Dagbladet.