- Min homofile legning ble brukt mot meg

I dag lanserer Høyre-politiker Per-Kristian Foss sin bok «Innenfra».

«INNENFRA»:  Høyre-politiker Per-Krstian Foss (56) forteller at han har skrevet bok, fordi det var på tide at noen Høyre-politikere forteller om samarbeider og jobben med Bondevik-regjeringa. - Dette er mitt subjektive syn på hva som har skjedd. Jeg har prøvd å være ærlig og åpen, ikke plagsom privat, sier Foss. Foto: Nina Ruud/Dagbladet
«INNENFRA»: Høyre-politiker Per-Krstian Foss (56) forteller at han har skrevet bok, fordi det var på tide at noen Høyre-politikere forteller om samarbeider og jobben med Bondevik-regjeringa. - Dette er mitt subjektive syn på hva som har skjedd. Jeg har prøvd å være ærlig og åpen, ikke plagsom privat, sier Foss. Foto: Nina Ruud/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Denne boka koster tilsvarende 10 minutter med Bjarne Håkon Hansen, så sånn sett er det et røverkjøp, sier Høyre-politiker, Per-Kristian Foss.

I dag lanserer han boka «Innenfra» som tar for seg Foss´ politiske liv igjennom flere tiår.  

I boka skriver han om Bondevik-regjeringen, regjeringsforhandlingene, deltagelsen, Høyre, og hvordan det er å være homofil i politikken.

Skuffet over Kaci Foss fortalte under dagens pressekonferanse at han var skuffet over eget parti i 1992 da Høyres stortingsgruppe drøftet den nye partnerskapsloven.

- Jeg var skuffet over at partiet rettet tommelen ned mot parnerskapsloven, og jeg var skuffet over Kacis stemmegivning.

Kaci Kullmann Five var på det tidspunktet partileder, og stemte i mot partnerskapsloven. Også nestleder, Jonny Bernander, gikk i mot.

- Jeg som var sterkt berørt, levde i samboerskap, og synes det var litt rart at partiledelsen mente at jeg ikke skulle ha noen legal ramme om samboerskap, forklarer Foss.

Homofili ble brukt mot ham Foss fortalte under dagens pressekonferanse om dillema med å være homofil i politikken:

- Det at jeg er homofil påvirket min posisjon i politikken. Men er man homopolitiker? Det er et dillemma for homofile politikere at står man frem som homofil, blir spurt bare om det. Man er ikke ekspert på homokampen selv om man er politiker, forklarer Foss. 

I boka refekterer han rund om det å være homofil har påvirket hans lederambisjoner:

- Da jeg ble leder av Unge Høyre, i 1973, var det ett år etter at homofili ble avkriminalisert. Det var en litt annen tid, sier Foss.

Han viste også til en episode på 90-tallet, da Foss stilte som leder av Oslo Høyre, hvor hans legning spilte en rolle:

-Jeg ble fortalt tydlig at det at jeg var homo ble brukt mot deg. Jeg fikk ikke vite det da, men seinere, sier Foss på pressekonferansen.

Sjekket opp partneren Foss skriver i boka om hvordan han sjekket opp sin partner gjennom mange år, Jan Erik Knarbakk.

Mens Foss jobbet i Norges Rederiforbunds næringspolitiske avdeling, fikk Knarbakk jobb som redaktør for Norges Handels og Sjøfartstidene. Under en middag sørget Foss for å få sitte nær den nye redaktøren: 

- Jeg hadde hørt han var homofil, og jeg synes han var en flott fyr å se på.  

I begynnelsen holdt Foss og Knarbakk forholdet for seg selv, men innlemmet etter hvert familie og venner.

Usikker om legning I kapitlet "Usikkerhet om seksuell legning", skriver Foss at han i ungdomstida hadde jentekjærester, men følte en dragning mot menn.   "Var jeg homofil? Mer og mer ble jeg sikker på det", skriver han i boka. 

 Foss forteller også at det var en ensom tid.

Ingen var åpent homofile i ungdomspolitikken i 1970-åra, og det var få Foss kunne snakke med om hans tanker om seksuell legning:  

«Den første følelsen var tanken på hvor ensom jeg innerst inne var. Jeg kjente ingen andre som meg og hadde knapt hørt om noen andre unge».  

Foss forteller at de første forholdene han innledet var etter at han gikk av som leder for Unge Høyre, og overlot vervet til Kaci Kullmann Five.  

-Det ble også ei tid for tanker om egen seksualitet og de første treff med personer av eget kjønn. Ingen forhold ble av noen varighet. Først og fremst var jeg nok på jakt etter en mann å bli sammen med, men var usikker på om jeg var klar for noe slikt, skriver Foss.